2024. április 18., csütörtök

Spóroltunk, az államnak köszönhetően

Az elmúlt két évben az állami szervek 100 millió szolgáltatást nyújtottak elektronikus formában

A Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve Mihailo Jovanović, a szerb kormány információs-technológiai és e-közigazgatási irodájának igazgatója közölte, hogy az elektronikus formában felkínált szolgáltatásoknak köszönhetően 5 millió polgár spórolt meg időt és pénzt.

Mint hozzátette, a vonatkozó európai felmérések szerint 100 millió megvalósított elektronikus szolgáltatással Szerbia vezető helyet tölt be a térségben. Az elmúlt két évben az említett irodának és a kormánynak sikerült a közigazgatás középpontjába állítaniuk a polgárokat, továbbá átalakítaniuk a közigazgatással kapcsolatos gondolkodásmódot, magyarázta Mihailo Jovanović.

– Több mint 100 millió elektronikus szolgáltatást nyújtottunk. Az is említésre méltó, hogy több tíz különböző rendszert vezettünk be, valamint sikerült egységes hálózatba kötnünk a helyi önkormányzatokat, továbbá az állami szerveket. Ennek az eredménye az 5 millió kiadott dokumentum. Sikerült elérnünk, hogy a polgárok ne az állami szervek futárjai legyenek, akik egyik tolóablaktól a másikig hordozgatják a különböző dokumentumokat. Az elektronikus szolgáltatások számítógépen és mobiltelefonon is elérhetőek. Ha valakinek nem áll módjában élni ezekkel a lehetőségekkel, elegendő, ha egy megfelelő állami szervben igényli a számára szükséges dokumentumokat, a hivatalnok azokat köteles hivatalból begyűjteni – taglalta Mihailo Jovanović.