2024. március 29., péntek

Újabb fejlesztőfoglalkozások Zentán

A Tisza-parti település lesz a konduktorsegítő szakirányú továbbképzés gyakorlati oktatásának helyszíne

Újabb fejlesztőfoglalkozások várják a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekeket és felnőtteket az elkövetkező időszakban Zentán, ugyanis a Tisza-parti település lesz a Szabadkán indult konduktorsegítő szakirányú továbbképzés gyakorlati oktatásának helyszíne – jelentették be tegnapi sajtótájékoztatójukon Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának nemzetközi projektumokért felelős vezetője, valamint Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

Csuka Pál szűrést végez egy központi idegrendszeri sérüléssel küzdő kisgyermeknél (Máriás Endre felvétele)

Csuka Pál szűrést végez egy központi idegrendszeri sérüléssel küzdő kisgyermeknél (Máriás Endre felvétele)

– A Magyar Nemzeti Tanács Fejlesztőpedagógiai Programja keretében 2014-ben született meg az az együttműködés, amelyet a Pető András Főiskolával indítottunk el, majd miután a főiskola csatlakozott a Semmelweis Egyetemhez, a Semmelweis Egyetem Pető András Karával folytattunk igen eredményesen. Az elmúlt időszakban több mint harminc településről érkeztek központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek, köztük gyermekek és felnőttek is az általunk életre hívott intenzív kurzusokra, amelyek keretében összesen több mint kétszázan vettek részt a fejlesztőfoglalkozásokon – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Perpauer Attila, hozzátéve, az együttműködés a közelmúltban újabb fontos állomásához érkezett, hiszen elindult a konduktorsegítő szakirányú továbbképzés.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy megkezdődhetett Szabadkán a konduktorsegítő szakirányú továbbképzés, amelyre a Semmelweis Egyetem tizenkét hallgatót vett fel. A szakemberek képzése a magyar kormány támogatásának köszönhetően teljesen ingyenes. A képzésben igen magas óraszámban kap helyet a gyakorlati oktatás, amelynek a helyszíne Zenta lesz. Mivel a gyakorlati a képzés több mint negyvenhat százalékát teszi ki, így ennek köszönhetően Zentán ezentúl az eddigieknél is gyakrabban tudunk majd fejlesztőfoglalkozásokat tartani a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára – magyarázta Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának nemzetközi projektumokért felelős vezetője.

Október 22-én Zentán újabb kéthetes intenzív kurzus indul, amelynek keretében babás és mamás csoport is lesz, ezenkívül Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvedő személyekkel is foglalkoznak majd a Semmelweis Egyetem Pető András Karának szakemberei. A képzés kezdetén, október 22-én szűrést is szerveznek majd a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára, akik ezt követően ugyancsak bekerülhetnek a magyar kormány támogatásával megvalósuló ingyenes fejlesztőprogramba. Az érintettek a 063/788-7417-es számon jelentkezhetnek a szűrésre, és ugyanezen a számon kaphatnak bővebb tájékoztatást a fejlesztőfoglalkozásokkal kapcsolatban is.