2024. március 29., péntek

Fogadták az elsőéves hallgatókat a Magyar Tanszéken

Október 1-jén huszonegy elsőéves hallgatót fogadtak a Magyar Tanszék szemináriumi könyvtárában. Toldi Éva tanszékvezető beszédében összefoglalta a tanszék tevékenységét, majd bemutatta a tanárokat és az elsősök demonstrátorait.

Fotó: Paraczky László

Fotó: Paraczky László

Az első évfolyam „osztályfőnöke” Novák Anikó tanárnő, elmondása szerint várja már a közös munkát. – Az első benyomás abszolút pozitív, a fiatalok nagyon szimpatikusak. Régen volt ilyen népes évfolyamunk. Tele vagyok kíváncsisággal és várom a velük való közös munkát – mondta az egyetemi docens.

Toldi Éva tanszékvezető szerint a kvóta teljesítése a hallgatók aktivitásának köszönhető:

– Az idén húsz állami költségvetéses és egy önköltségen tanuló hallgató kezdte meg tanulmányait a Magyar Tanszéken. Ez a szám minden várakozásunkat felülmúlta, ez egyben a hallgatóink aktivitásának köszönhető, hiszen ők is megértették, hogy miért nem jó az, ha a Tanszéken kevesen vannak. Természetesen folytatjuk azokat a tevékenységeinket, amelyek eddig is jellemezték munkánkat. Ismét nagy hangsúlyt fogunk fektetni a gyakorlati oktatásra, mivel a Tanszék az újságírók, az írók, költők, tanárok, fordítók, szerkesztők, korrektorok, lektorok, tanárok, kritikusok kinevelésében nagy szerepet játszik – komoly szakmai alapot szerezhetnek azok a tanulók, akik ide járnak. A szemináriumi könyvtárunk egyéves szakmai gyakorlatot is biztosít. A tanórán kívüli tevékenységekhez tartoznak az előadások, melyeket a hallgatóink készítenek elő, írókat és zenekarokat is meghívunk a Tanszékre. Azt hiszem gazdag és tartalmas félév elé nézünk – mondta a tanszékvezető.

Bácsi Ági elsőéves hallgató: – Az újvidéki Magyar Tanszékre magam bukkantam rá, mivel nagyon szeretem az irodalmat, szeretek olvasni, de legjobban a verseket szeretem. Konkrét pálya mellett még nem sikerült döntenem, hiszen érdekel az újságírás, a versírás (főleg a slam) és a tanári szakma is elég vonzó számomra. Az első benyomásom a Tanszékről nagyon pozitív, a tantárgyak első hallásra érdekesnek bizonyulnak, a tanárok pedig nagyon kedvesek és segítőkészek, akárcsak a felsőbbéves hallgatók. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen közösségbe kerültem, és biztos vagyok benne, hogy nem bánom meg, hogy ide iratkoztam. Abban is biztos vagyok, hogy nagyon sok új tudást és ismeretet is fogok szerezni – mondta Ági.

Raffai Dominik, elsőéves hallgató: – A középiskolában viszonylag kis hangsúlyt fektettem a magyarra mint tantárgyra, de iskolán kívül jobban foglalkoztatott a téma. A tanáraim látták bennem a lehetőséget és folyamatosan versenyekre küldtek, hogy bizonyíthassak. Elvégeztem egy újságírói tanfolyamot is, hogy stabilabb legyen a fejemben kialakult kép. A tanszék iránt nincsenek nagy elvárásaim, remélem, hogy kellő tudást és tapasztalatokat szerezhetek, amit a továbbiakban hasznosíthatok. Még nem döntöttem el, hogy mi szeretnék lenni, de a terveim között szerepel az újságírói, valamint a tanári szakma is.

Vinter Barbara elsőéves hallgató is elmondta, hogy miért a Magyar Tanszékre esett a választása: – Mindig is nagyon érdekelt az olvasás és az írás. Az pedig, hogy szeretek a gyerekekkel foglalkozni és tanítani is, csak egy pluszt jelent.