2024. április 20., szombat

A magyar sikerre vágyik Szerbia

Nagy lehetőségek rejlenek a gyógyfürdőturizmusban – Magyarország kész együttműködni a szerbiai idegenforgalom fejlesztése érdekében

Miután szerdán az Újvidéki Vásáron megnyílt a LORIST – Vadászati, Halászati és Környezetvédelmi Vásár, ma megkezdődött az idei Nemzetközi Idegenforgalmi és Sportvásár is, melyen utazási kínálataikat vagy egyéb turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásaikat igyekeznek bemutatni országok, szervezetek, irodák és cégek. Az idei LORIST rendezvénynek, mint arról lapunkban beszámoltunk, Magyarország a partnerországa, és ma Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes nyitotta meg ünnepélyesen az idegenforgalmi vásárt. Beszédében arra emlékeztetett mindenkit, hogy a török elleni harcok ideje óta nem volt ilyen jó az együttműködés Szerbia és Magyarország között. A két nemzet ismét egymásra talált, felismerte azt a sorsközösséget, amely elkerülhetetlenül meghatározza jelenét és jövőjét ebben a régióban. Magyarországnak az a célja, hogy Szerbia teljes jogú európai uniós tagállammá váljék mielőbb – hangsúlyozta Semjén, s bár Budapest már tudja azt, hogy az Unióban sem minden „fenékig tejfel”, igyekszik átadni a tapasztalatait déli szomszédjának, hogy könnyebben vegye a csatlakozás során és után elébe gördülő akadályokat, amelyekkel Magyarországnak is szembesülnie kellett korábban.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg vendéglátói társaságában az idegenforgalmi vásárt és a magyar kiállítóteret (Fotó: Ótos András)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg vendéglátói társaságában az idegenforgalmi vásárt és a magyar kiállítóteret (Fotó: Ótos András)

Semjén Zsolt ismertette a magyarországi idegenforgalom által megvalósított impozáns adatokat is. Mint aláhúzta, a magyar bruttó hazai termék (GDP) 11 százalékát adja a turizmus, a munkahelyek több mint 13 százaléka köszönhető ennek az ágazatnak. A tízmilliós országot 13 millió turista keresi fel évente, 31 millió vendégéjszakát töltenek el.

Különösen fejlettnek számít a gyógyfürdőturizmus – folytatta Semjén –, melyre az idei idegenforgalmi vásáron is nagy hangsúlyt fektet standjain Magyarország. Összesen 224 gyógyfürdő létezik az országban, 174 város büszkélkedhet efféle létesítménnyel. A tapasztalatok alapján az a befektetés bizonyult sikeresnek, amely négy évszakos látogatottságot tud szavatolni a fürdőhelyeknek, a kizárólag nyári vendégeket fogadók már kevésbé járnak jól és kevesebb hasznot hoznak. Egy egységes fejlesztési terv kidolgozásával összhangban a magyar kormány létrehozta a Magyar Turisztikai Ügynökséget: 2030-ig 2,5 milliárd eurós fejlesztési tervet fognak megvalósítani. A vadászat és a halászat is kiemelt jelentőségű, mert olyan vendégeket vonz, akik fizetőképesnek számítanak, s éppen azokon a területek költik el a pénzüket, amelyeken ipari fejlődést nehezebb teremtenie az államnak – állapította meg Semjén Zsolt.

„GYŰLÖLÖM A KIHASZNÁLATLAN LEHETŐSÉGEKET”

Újvidék egyre ismertebbé válik a LORIST kiállításnak köszönhetően, a város nevét öregbíti a mezőgazdasági vásár mellett ez a rendezvény is – állapította meg Rasim Ljajić köztársasági kormányfőhelyettes, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlésügyi miniszter. A magyar tapasztalatokat felhasználva tanulnunk kell, hogyan tehetjük sikeresebbé a hazai turizmust, a kezdetek kiváló eredményeket mutatnak, de még nagyon sokat kell tennünk ahhoz, hogy megvalósítsuk a magyarországi eredményeket. Ljajić azt mondta, hatalmas lehetőségek rejlenek a hazai turizmusban, de semmit sem gyűlöl annyira, mint amikor éveken keresztül csak a kínálkozó lehetőségekről, s nem a megvalósított eredményekről beszélhetünk. Nincs rosszabb az egy helyben topogó lehetőségeknél – állapította meg. Vajdaság adottságai hasonlóak a magyarországi adottságokhoz, a gyógyfürdőturizmusnak tehát megfelelő tere a tartomány. Vajdaság jelenleg az állam devizabevételének 15 százalékát produkálja, ami nem kevés, de messze elmarad az elvárható szint mögött. A jövőben a kerékpárútvonalak befejezésébe és a gyógyturizmusba is több pénzt kell fektetni – közölte a miniszter. Tanulmány bizonyította, hogy Vajdaságban 33 helyi önkormányzatban 50 gyógyfürdőt lehetne létrehozni – húzta alá.

Vadászat, halászat, gyógyfürdőturizmus – összeköttetések ezek a két ország együttműködésében – Semjén Zsolt megtekinti a kiállítást (Fotó: Ótos András)

Vadászat, halászat, gyógyfürdőturizmus – összeköttetések ezek a két ország együttműködésében – Semjén Zsolt megtekinti a kiállítást (Fotó: Ótos András)

A KIÁLLÍTÓK FELÉT A TURIZMUS ÉRDEKLI

Ivan Đoković tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár a vajdasági idegenforgalmi stratégia és cselekvési terv elfogadására hívta fel a figyelmet, s szerinte az állam jó úton halad, megfelelő lépéseket tesz az ágazat fellendítése érdekében. Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója örömének adott hangot, amiért a LORIST 500 kiállítója közül 220 az idegenforgalmi vásár részét képezi.

A határon átívelő együttműködés szorosabbá fonódása érdekében szerződést kötött egymással a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Magyar Fürdővárosok Szövetsége, a megállapodást Boško Vučurević és Szabó Zoltán látta el kézjegyével. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a 2021-es budapesti Egy a természettel elnevezésű vadászati és természetvédelmi világkiállításra hívta fel a figyelmet, melyre kiemelt meghívottként várják a szerbiai kiállítókat.

HATÁROK NÉLKÜL KÖNNYEBB LENNE…

A magyarországi kiállítók között szerepel az idén a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat standja is, mely a magyar kormány export- és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó intézménye, 22 külföldi, 14 belföldi irodát tart fenn – tudtuk meg Csík László ügyvezetőtől.

– A feladatunk az, hogy a magyarországi exportkínálatnak megfelelő keresletet találjunk a régióban. Vajdaságban két iroda látja el ezeket a feladatokat, az egyik Szabadkán, a másik Újvidéken van. A kereslet és kínálat összekapcsolásának egyik módja éppen a kiállításokon történő megjelenés. Először foglalkozunk a horgászat, vadászat témaköreivel, de az Egy a természettel expó szervezője azzal bízott meg bennünket, hogy partnereket találjunk. A minisztériumi hátterű szervezetek kiváló együttműködésének példája ez – ismertette az ügyvezető.

Szeged is bemutatkozik a vásáron kínálatával. Kóczán László, a szegedi Tourinform képviselője elmondta, tizedik éve vannak jelen Újvidéken a vásáron, a fürdőzési lehetőségek, a szecesszió az, ami a legtöbb embert a városba vonzza. Továbbra is a szerbiai vendégek a legszámottevőbbek, majd a románok következnek. A határon történő hosszas veszteglés, sajnos, olykor nehezíti az idegenforgalmi célok teljesítését is – mutatott rá.