2024. április 24., szerda

Új vezető nagyhatalom van születőben

Kína hamarosan a világ első számú gazdasági és katonai hatalmává válhat

A Föld legnépesebb országa 1981-ben szállított először kivitelre rizst, azóta a gazdasági növekedését leginkább az exportnak köszönheti. Úgy tűnik, hogy hamarosan a világ első gazdasági és katonai hatalmává válik.

Kína legutóbb a császári dinasztiák alatt volt elismerve mint a térség meghatározó kulturális nagyhatalma, napjainkban azonban sokan úgy gondolják, hogy a Kommunista Párt vált a legsikeresebb „császárdinasztiává”, hiszen olyan nagy problémákat sikerült megoldania, amelyeket évszázadokon keresztül nem sikerült – mondta a Prva televíziónak adott interjújában Dragana Mitrović, a belgrádi Politikatudományi Egyetem (FPN) professzora és az Ázsiai Tanulmányok Központ igazgatója.

Kiemelte továbbá, hogy a Kommunista Párt vezetése alatt sikerült megtartani ennek a hatalmas országnak az egységét, ahol számos más etnikum is él, amelyek nem érzik magukat Kínához tartozónak, valamint sikerült megőriznie a kontinensnyi méretű ország hatalmas szárazföldi és tengeri határait is.

Borislav Korkodelović külpolitikai szakértő elmondta, hogy még Teng Hsziao-ping kijelentése szerint is sok generációnak kell felnőnie, mire Kína a világ legjelentősebb hatalma lesz. Fontosnak tartotta kiemelni a Tajvannal való helyzetet, mivel Tajvan napjainkban már fejlett országgá nőtte ki magát, és egyes területeken, különösen az elektronika terén, akár Kína számára is konkurenciát jelenthet. Jelentős a tajvani tőke is Kínában, habár az utóbbi azt saját területének tekinti.