2024. április 26., péntek

Az együttműködés és a barátság jegyében

Megnyílt a 8. Duna Biznisz Fórum

Az újvidéki vásár keretében a Master Központban tegnap immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Duna Biznisz Fórum. Az összejövetelen ezúttal nemcsak a Duna menti országok gazdasági, diplomáciai és kulturális képviselői vettek részt, hanem első alkalommal számos más, főként ázsiai országból is érkeztek vendégek. A fórum legfontosabb célja a Duna-régiót képező országok minél szorosabb együttműködésének elősegítése. Ezt a célt mindenekelőtt a gazdaság terén igyekeznek elérni, de számos más területen is. A technika és ezáltal a digitalizáció is nagy hangsúlyt kap, hiszen napjainkban e téren is rohamos fejlődés tapasztalható a világon, így azok az országok, amelyek már rendelkeznek ilyen tapasztalatokkal, azokat igyekeznek átadni a többi ország képviselőinek, ezáltal is segítve lépéstartásukat a modern világgal.

Az ünnepi ülés elnöklője Martin Bratanič, a Posavje Regionális Fejlesztési Intézet igazgatója és a TERIS egyesület elnöke volt. Felszólalásában kifejtette a fórum főbb céljait és feladatait, amelyek elérése érdekében ezt a konferenciát évről évre megtartják. A digitalizáció és az idegenforgalom az idei fórum fő témái. Ezt a két irányzatot rendkívül fontosnak tartja, hiszen nagyban hozzájárulnak a rohamos gazdasági fejlődéshez.

Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg a fórumot. Beszédében rámutatott a konferencia fontosságára, hiszen célja többek között a magasabb életszínvonal elérése és a régió minél nagyobb fokú összekapcsolása. Szerinte a gazdasági és üzleti témák érintése mellett ki kell hangsúlyozni a kultúra fontosságát is, ugyanis ez az az erő, amely különbségeket teremt, ugyanakkor összetartó kapocs is az országok között.

Prof. dr. Branko Kovačević, az EPS felügyelőbizottságának elnöke rámutatott arra, hogy a közelmúltban, mondhatni, Jugoszlávia volt a legfejlettebb ország Közép-Európában a modern technológia és digitális elektronika terén. Az akkori sikerek napjainkban is megismételhetők, hiszen rengeteg fiatal szakemberünk van, de problémát jelent a tömeges kivándorlásuk. Véleménye szerint az államnak kedvezőbb körülményeket kell teremtenie a fiatal tehetségek számára, hogy a szülőföldjükön kamatoztathassák megszerzett tudásukat.

Miloš Nenezić, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke kijelentette, hogy a Duna-régió országainak a különbözőségek ellenére is ugyanabba az irányba kell haladniuk, hiszen a céljaik is megegyeznek. Kiemelte a párbeszéd fontosságát, amelynek segítségével a régió különböző gazdasági fejlettségű országai egymás segítségére lehetnek a felgyorsult világunkkal való lépéstartásban.

Vlado Markanović, a Duna Biznisz Fórum ügyvezető igazgatója a fórum legfontosabb feladatának az együttműködés és a barátság kiépítését tartja.

A fórum két napja alatt számos előadás hangzik el, amelyek célja Szerbia kapcsolatainak erősítése a szomszédos és más országokkal, valamint az emberek és a piac összekapcsolása.