2024. április 19., péntek

Fiatal természetkutatók találkozója Topolyán

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervezésében negyedik alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozója. Ezúttal is a topolyai Művésztelep biztosított otthont a kétnapos rendezvénynek, melyre egész Vajdaság területéről várták a résztvevőket, akár előadóként, akár a hallgatóság soraiba. Mint a korábbi években, úgy most is érkeztek magyarországi vendégek is.

Gábor Zoltán póktani témájú kutatását mutatja be (Sihelnik József felvétele)

Gábor Zoltán póktani témájú kutatását mutatja be (Sihelnik József felvétele)

Mint eddig minden évben, úgy az idén is ellátogattak a rendezvényre mindazok a természettudományokban jártas fiatalok és fiatal felnőttek, akik munkájuk során, vagy akár szabad idejükben kutatásokat végeznek. Ezen kutatások eredményeit prezentációval támogatott előadás keretében osztották meg kollégáikkal és a téma iránt érdeklődő hallgatósággal.

A rendezvény első napján a kutatók tartották meg beszámolóikat, ismertették kutatási eredményeiket. Vukajlović Pecze Natália, dr. Lukács Máté, Horváth Zsolt, Gábor Zoltán, Lévai Anna és Puskás Valéria mutatta be a természettudományok terén folytatott kutatását, és ezek eredményeit. Az előadások témái a természettudományok széles skáláján mozogtak, így az állattanon át a botanikán, orvostudományon és gyógyszerészeten át az antropológiáig.

A kutatók előadásai mellett Szekeres Ottó, a Riparia Természetbarátok Egyesületének képviseletében A szalakóta védelme Vajdaságban címmel tartott előadást, mint a rendezvény vendégelőadója. Emellett az Arcus Környezetvédő Egyesület legfiatalabb tagjai is bemutatkoztak. Vasić Nastasia, Torda Vivien, Ivanics Réka, Vörös Vivien és Ali Hermina az általuk készített posztereket mutatták be. Ugyanezen a napon került vetítésre Nyomtató Angelika rövidfilmje is, amelyet az egyesület szervezésében zajlott akciók és terepmunkák ihlettek.

A találkozó második napja kevésbé kötött programmal zajlott. Ezen a napon a résztvevők terepbejárásra indultak szakmai vezetéssel a Büdös-tó környékére, hogy testközelből tanulmányozhassák a vidék élővilágát. Ezt követően Sihelnik József az aktív gyöngybagolyvédelemről tartott előadást, amit Ali Hermina képes élménybeszámolója követett, sorra véve mindazokat az akciókat, amelyeket az egyesület az idei évben megszervezett. A folytatásban Sihelnik József és Gábor Zoltán vezetésével bagolyköpet-elemzésre is sor került, így az érdeklődők megfigyelhették, mit is rejt egy-egy bagolyköpet.

A találkozó záróakkordjaként Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke kiosztotta a köszönőleveleket a résztvevők számára, valamint örömét fejezte ki, hogy ismét egy sikeres rendezvényt könyvelhet el az egyesület, amely most már hagyományosnak mondható.