2024. április 18., csütörtök

Egy élet, egy világ

Az Európai Újraélesztési Nap alkalmából a mentősök rövid oktatást tartottak Szabadka főterén

A szabadkai Mentőszolgálat és a szabadkai Egészségház szerdán immár hatodik alkalommal szervezte meg az Európai Újraélesztési Nap alkalmából az Indítsd újra a szívet! elnevezésű edukációs akciót. A rendezvény célja a lakosok figyelmének felhívása a szívleállást követő mihamarabbi újraélesztés fontosságára.

A nap alkalmából a Városháza dísztermében tanácskozást tartottak az orvosok, nővérek és technikusok számára az újraélesztésről, a város főterén pedig ezzel egyidejűleg az újraélesztés technikáját mutatták be a lakosoknak, amin maguk a polgárok is részt vehettek. Az Egészségügyi Középiskola tanulói szabadtéri oktatásban részesültek, a Szabadkai Egészségház munkatársai pedig bemutatót tartottak nekik a mentőautók felszereltségéről és azok használatáról. Az érdeklődők babákon gyakorolhatták, hogyan segítsenek bajba jutott embertársaikon.

Szendi Zsolt, a szabadkai Mentőszolgálat fő- és sürgősségi technikusa elmondta, hogy az utóbbi években megnövekedett az életmentések száma, a lakosok sokkal nyitottabbak lettek, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az újraélesztés menete mindenki alapismeretévé váljon.

– Az alapvető életfunkciók fenntartásának, azaz az újraélesztésnek már elsősegélynyújtás előtt meg kell történnie, és mindenkinek ismernie kellene annak alapjait. Fontos tudni, hogy az agykárosodás már a szívműködés és a légzés leállása után négy perccel felléphet, mert az agy oxigénellátás nélküli állapotba kerül. Ideális körülmények között a város területén a mentőszolgálat autója hét perc alatt ér ki a bajbajutotthoz, a külvárosban élőkhöz pedig ennél tovább tart az út. Újraélesztéssel életet lehet menteni, amíg a mentősök ki nem érkeznek a helyszínre. Sokan úgy gondolják, hogy velük ez nem történhet meg, de ezt sajnos, többek között, a statisztikai adatok is cáfolják. Egyes előítéletek szerint az újraélesztés elsajátításához külön felszerelésre van szükség, de ez nem így van, hat lépésben meg lehet tanulni egy egyszerűsített eljárással. Az utóbbi időben megváltozott jogszabályozásoknak köszönhetően újra bevezették az elsősegélynyújtást az autósiskolákban, illetve a vállalatok is meghatározott számú alkalmazottat okítanak ki erre. Ez nagyon segített, többen mernek ilyen segítséget nyújtani embertársaiknak. Egy héber mondás szerint az, aki megmentett egy életet, egy világot mentett meg, annak a valakinek a világát. Ez az életmentők legfontosabb szlogenje – nyilatkozta lapunknak a szakember.