2024. április 16., kedd

Régi-új elnök a versmondóknál

Tisztújítás a 25 éves Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületében

Bácsfeketehegyen megtartotta tisztújító közgyűlését a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete. A szervezet kibővítette vezetőségét, elnöknek pedig a korábbi elnököt, Hajvert Ákost választották meg ismét. Az elmúlt négy év nagyon fontos volt az egyesület számára, építkezés szempontjából, számolt be lapunknak Hajvert Ákos.

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

– A rendes és hagyományos programjainkat mind meg tudtuk tartani, ezek az Arcok üveg mögött versfordítások vers- és prózamondó versenye, a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó, valamint a Szép szó tábor. Ugyanakkor tudtunk ajtókat nyitni más irányokba is, valamint próbáltuk megszólítani és bevonni a munkába a tömb és a szórványmagyarságban élő fiatalokat. Beindult a tájoltatás is, 2017-től megjelentünk az iskolákban, művelődési színpadokon különböző előadásokkal. Ilyen szempontból a 2018-as nagyon sikeres év volt, hiszen a nemzeti erőforrások minisztériumának köszönhetően az Arany János-emlékévben több, mint 72 helyre tudtuk elvinni az előadásainkat. Ez nagyot lendített a tájoláson, amivel azóta is sikeresen foglalkozunk. A jelenleg futó előadásaink a Nem mondhatom el című, az Örökség című, az Ének megmarad című és van egy 56-os előadásunk is. Emellett a topolyai Cirkalom együttessel is van két közös programunk – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy kiváló a kapcsolatuk a hazai színházakkal és a soproni színházzal is.

Az építkezés a tisztújítással is folytatódott, hiszen kibővült a VMVE elnökség, tudtuk meg Hajverttől. Sikerült Kishegyes községen kívüli embereket is bevonni a munkába, így az elnökség 15 tagúra duzzadt. Az elnökség élén továbbra is Hajvert maradt, a titkári pozíciót szintén az eddigi titkár, Fehér Farkas Hajnalka tölti be, viszont az alelnök Tóth Anita lett. A közgyűlésen a tisztújítás mellett az egyesület munkájára vonatkozó terveket is megfogalmaztak. Egy ilyen a tanároknak és diákoknak nyújt segítséget.

– Készíteni fogunk egy olyan internetes felületet, amely segíthet a pedagógusoknak, gyerekeknek, hogy könnyebben tudjanak szöveget választani. Ez könnyen hozzáférhető lesz. A másik nagyon fontos dolog, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik ugyanilyen küldetést vállaltak, mint mi, és segítsük őket – mondta el az elnök, aki arról is beszámolt, hogy idén 25 éves a VMVE. Ennek apropóján egy nagyszabású gálaműsort szerveznek, amire november 30-án és december elsején kerül sor, a Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó keretében. Egy olyan műsort szeretnénk adni, ami méltó ehhez a 25 évhez – fogalmazott Hajvert.