2024. április 20., szombat

Munkásolimpia négy év múlva Adán

Ada község lesz a tizenharmadik munkássportjátékok házigazdája

A 13. Munkásolimpia (SORV) házigazdája 2023-ban Ada község lesz, miután hétfőn Adán a községháza dísztermében Milorad Perišić a szervező sportszövetség és Bilicki Zoltán polgármester a házigazda község nevében ünnepélyesen aláírta az erre vonatkozó szerződést.

Milorad Perišić és Bilicki Zoltán a szerződés aláírásakor (Csincsik Zsolt felvétele)

Milorad Perišić és Bilicki Zoltán a szerződés aláírásakor (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepségen részt vettek többek között a munkássportjátékok szervezésében közreműködő országos és tartományi sportszervezetek, valamint a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének képviselői is. Milorad Perišić, a szervező sportszövetség alelnöke (Savez Sport za sve Vojvodine) lapunknak elmondta, hogy a szerződés aláírása jelentős és hasznos esemény a szövetség és Ada község számára is, mert biztosítja a következő, 13. Munkásolimpia megrendezését.

– A munkásolimpia lebonyolítására vonatkozó szerződés aláírása sokat jelent Ada községnek, a tartománynak, az egész társadalomnak, mert jobb feltételeket teremt a sportoláshoz. Hasznos mindenkinek, különösen a sportszövetségnek, mert Ada községben megbízható partnerre talált, és ez hatalmas támogatást jelent, amelynek köszönhetően a partnerekkel könnyebben megszervezzük és lebonyolítjuk a 13. Munkásolimpiát. A rendezvénnyel biztosan felkeltjük a lakosság, a dolgozók érdeklődését a szabadidősport iránt, hogy minél többen bekapcsolódjanak a sportszövetség programjaiba, és részt vegyenek a munkásolimpián, amelyet szeretnénk tömegessé tenni – magyarázta Milorad Perišić. – A sportszövetség a tartományi kormánnyal, a tartományi sporttitkársággal, a vajdasági sportszövetséggel, az ágazati szövetségekkel, a Vajdasági Független Szakszervezetek Szövetségével, a munkássport régiós szervezeteivel és a vajdasági sportegyesületekkel kiváló együttműködő partnere lesz Ada községnek, hogy a 13. Munkásolimpia az egyik legjobban megszervezett és legtömegesebb rendezvény legyen – tette hozzá a sportszövetség alelnöke.

Bilicki Zoltán polgármester kiemelte, hogy a 13. Munkásolimpia szervezési jogának elnyeréséhez nagyban hozzájárult a 2007-ben Adán sikeresen megtartott munkássportjátékok. Ezért megköszönte a közreműködést az adai önkormányzat akkori vezetőinek, Ürményi Ferenc polgármesternek és Zoran Dragin polgármester-helyettesnek, valamint Micsiz József tartományi képviselőnek és Miroslav Belančić szakszervezeti vezetőnek.

– Az elmúlt években Ada községben folytattuk a sportinfrastruktúra felújítását, valamint új épületeket húztunk fel, főként az elszállásolási kapacitás növelésére. A 2007-es munkássportjátékokkal nem állt meg a sportlétesítmények fejlesztése. Az a célunk, hogy minden sportcsarnokunkat, tornatermünket, szabadtéri sportpályánkat felújítsuk a 2023-as rendezvényre, és minden készen álljon a versenyre, továbbá 2023-ra egy tekepályát építsünk ki Moholon, illetve egy atlétikai pályát Adán, valamint felújítsuk a törökfalui tekepályát is. Ezek az infrastrukturális beruházások még előttünk állnak, de egy részük már a jövő évi községi költségvetésben megtalálható lesz – közölte Bilicki Zoltán. – Az infrastruktúra felújítása mellett nagyon fontos feladatunk, hogy elérhetővé tegyük a szabadidősportot a lakosságnak, mert ennek számunkra nagyon fontos egészségügyi vonzatai vannak. Az önkormányzat azért már az idén elkezdi a munkásolimpián szereplő sportágak, versenyszámok tömegesítését. A célunk, hogy jövő júniusra kiválogassuk azokat a sportolókat, akik a különböző versenyszámokban képviselni fogják Ada községet a 2023-as munkássportjátékokon. Minden versenyszámba szeretnénk kiválogatni a legjobbakat, hogy házigazdaként minél jobb eredményeket érjünk el – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette, hogy a munkássportjátékokat várhatóan 2023 júniusának végén vagy júliusának elején rendezik meg, és vélhetően összekapcsolják a július 2-ai községnapi rendezvénysorozattal is.