2024. március 29., péntek

Megízlelhettük A levest

Varga Tamás kötetének ősbemutatója Zentán

Kedden este a Zentai Alkotóházban első alkalommal mutatták be Varga Tamás színész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kulturális fejlesztésért felelős munkatársának első, A leves című drámakötetét, amely a Forum kiadásában látott napvilágot. A szerzővel Oláh Tamás dramaturg beszélgetett.

Oláh az est nyitányaként elmondta, mindig nagy örömmel tölti el, ha drámakötet jelenik meg Vajdaságban, de ugyanúgy az összmagyar könyvkiadásban, mivel enyhén szólva nem vagyunk ilyesmivel elhalmozva.

A szerző elárulta, első találkozása az írással akkor történt, amikor még amatőr színjátszóként a csoport számára vetett papírra egy színművet, A kalitka címűt, amit Zentán meg is rendezett. A darab számos pozitív visszajelzést kapott, s ezek ösztönözték őt abban a hitében, hogy van tehetsége a műfajhoz. Tulajdonképpen az újvidéki Művészeti Akadémia színész szakára való felvételét, majd az Újvidéki Színház társulatának tagságát is ennek az első munkájának és az amatőr színjátszásnak köszönheti, mivel a szakemberek, a későbbi tanárai ennek hatására biztatták őt a felvételi vizsgára. A munkáival kapcsolatban elmondta továbbá, hogy mivel a színház mellett a filmet is nagyon szereti, ennek hatása is érzékelhető azokon. Egyébként imád kísérletezni, új utakat keresni, ezért próbál elszakadni a megszokott drámák hangulatától, és inkább filmes rálátással közelíteni hozzájuk.

A továbbiakban a szerző mesélt még a témaválasztásairól, hogy megpróbál elrugaszkodni a vajdasági mindennapoktól, és egy nemzetiségfüggetlen, univerzális térbe helyezni cselekményeit, miközben kötődik az amerikai thrillerekhez, irodalmi hatásai között pedig kiemelt szerepet tölt be a sci-fi műfaja. Szó esett még a metakommunikáció fontosságáról a színműveiben, írói stratégiákról, a színház szerzői, rendezői és színészi aspektusairól, valamint számos más érdekfeszítő témáról.

Összességében elmondhatjuk, hogy remek ötletnek bizonyult a „Tamások” párosítása a könyvbemutatón, hiszen mindketten belülről látják, emellett pazar módon láttatni is tudják a színház világát, amelyhez természetesen a drámairodalom is hozzátartozik. Kellemes estét töltöttünk el a társaságukban – amit az is bizonyít, hogy ezúttal, a megszokottól eltérően, az esemény végén számos kérdés is elhangzott a közönség részéről, bizonyítván a szép számmal összegyűlt néző érdeklődését.