2024. április 26., péntek
Nagybecskerek

Régészeti lelet a városi kertben

Ma délelőtt még serényen dolgoztak a régészek

Ma délelőtt még serényen dolgoztak a régészek

Mondhatni véletlen folytán – a nagybecskereki városháza kertjében folyó kommunális munkálatok alkalmával – neolitból származó – időszámításunk előtti hétezer éves – tárgyakra bukkantak. Nem régészeti eljárás folyamán, hanem a munkagépek által kerültek a felszínre.
– Sajnos mi a munkálatokat végző beruházó bejelentése nyomán végezhetünk régészeti kutatásokat. Tehát követjük ezeket a munkálatokat, és a kiásott rétegekben keressük a régészeti tárgyakat. A beruházó köteles bennünket értesíteni ezekről a munkálatokról. Biztos vagyok abban, ha ezen a helyen újból lesznek ilyen földmunkák, akkor arról minket biztosan értesítenek majd, és már előre örülünk az újabb régészeti tárgyaknak, mondja Dejan Žigić régész, a Nagybecskereki Műemlékvédelmi Intézet munkatársa.
A nagybecskereki városháza, az egykori megyeháza, a város legrégebbi része, amely a történelem előtti idők óta folyamatosan lakott terület volt. Itt állt egykor a becskereki vár is. Nem véletlen, hogy minden földmunka alkalmával valami előkerül.
– Az eddigi legjelentősebb talált tárgy mindenképpen a neolitból származó domborzat, amely valószínűleg egy nagyobb edénynek a része volt, a kép pedig a termékenység istennőjét szimbolizálja.

Találtunk továbbá középkori épületanyagot, ugyancsak a középkorból származó pénzérmét. Emellett elég sok fémtárgyat találtunk, szögeket, kereszteket – nyilatkozta Dejan Vorgić művészettörténész, a Nagybecskereki Népmúzeum kurátora.
A tárgyakat a múzeumban megtakarítják, feldolgozzák és rendszerezik. Tekintettel arra, hogy jövőre lesz a 200 éves évfordulója a nagybecskereki megyeháza újjáépítésének, a jubileum megünneplésének ürügyén ki lehetne állítani a most megtalált tárgyakat is.

Nyitókép: Ma délelőtt még serényen dolgoztak a régészek