2024. április 19., péntek
OSZTRÁK VÁLASZTÁSOK

Az ÖVP mindenkivel hajlandó

Az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) tegnap bejelentette, minden párttal koalíciós egyeztetéseket kíván folytatni parlamenti frakciója nagyságának sorrendjében. „Senkit sem zárunk ki. Mindenkit párbeszédre hívunk” – mondta Karl Nehammer, az ÖVP főtitkára a párt elnökségi gyűlését követően, kiemelve, hogy a megbeszéléseket a pártok parlamenti erejének nagysága sorrendjében fogják tartani.

Arra nem utalt, hogy az ÖVP mely pártokat részesítené előnyben egy koalíciós megállapodás szempontjából. Az egyeztetések folytatásának szándékán az sem változtat, hogy a korábbi koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ellenzéki irányba mozdult el. Azzal kapcsolatban sem

kívánt időkeretet említeni, hogy meddig húzódhat el a kormányalakítás.

Emellett ismét örömét fejezte ki az ÖVP történelmi eredményéért, s különösen azt hangsúlyozta, hogy azok, akik Sebastian Kurzot bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a parlamentben, most elvesztették a voksolást.

Az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson. A második helyen végző SPÖ történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kapott. Őket az FPÖ követi 17,3 százalékkal. Az ÖVP lehetséges koalíciós partnere lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017. évi választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott. Ötödikként a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) került be a parlamentbe 7,4 százalékkal.