2024. március 28., csütörtök

A novemberi fizetéseket érinti a növelés

Az egészségügyi nővérek bére 15, az orvosoké 10 százalékkal lesz magasabb, az oktatásban és a belügyben dolgozók pedig pedig 9 százalékkal kapnak többet

A 46,6 milliárd dináros többlet tette lehetővé, hogy módosulhasson az idei évi állami költségvetés – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőház mai ülésén, amelynek a napirendjén többek között az állami költségvetés átütemezése szerepelt. Mint a módosítási indítvány beterjesztésekor elmondta, mindenekelőtt a közszférában dolgozók fizetését növelik 8–15 százalékkal, valamint külön összegeket irányoznak elő a kisnyugdíjasok egyszeri megsegítésére. A svájci frankban eladósodott banki hitelesek terheinek enyhítésére szánt összeg is növekszik, valamint nagyberuházásokra is több pénzt fordítanak majd annál, mint amennyit az év elején előirányoztak.

Fotó: Beta (archív)

Fotó: Beta (archív)

A pénzügyminiszter elmondása szerint a közszférában dolgozók novemberi fizetése növekszik, átlag 9,6 százalékkal. A legmagasabb, 15 százalékos fizetésemelésre az egészségügyi nővérek számíthatnak, az orvosok 10 százalékos, a többi, egészségügyben foglalkoztatott pedig 8 százalékos fizetésemelést kap. A kultúrmunkások is 10 százalékos bérnövelésben reménykedhetnek, az oktatásban dolgozók pedig 9 százalékos fizetésemelésre számíthatnak, csakúgy, mint a szociális védelem, illetve a belügyi szervek dolgozói. A Vámigazgatóság és az Adóhivatal foglalkoztatottjainak 8 százalékkal nő majd a fizetése.

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a közszférában dolgozók fizetésemelése lassítja majd a szakmunkások elvándorlását, hiszen már nemcsak a fiatal szakemberek távoznak külföldre, hanem a középkorúak közül is egyre többen keresnek megélhetést az ország határán túl. Ez különösen Észak-Vajdaság területén érzékelhető. Éppen ezért – hangsúlyozta – , a VMSZ támogatja a fizetésemelést, és mindazokat a költségvetési módosításokat, amelyek hozzájárulnak az ország fejlődéséhez.

Pék részletezte azt is, hogy a módosítás szerint 13 milliárd dinárral több jut az infrastrukturális projektumokra, s ez üdvözlendő, hiszen az infrastrukturális fejlesztés gazdasági fejlődést hoz az ország számára, új befektetőket vonz Szerbiába, és új munkahelyek nyílnak. Elmondta azt is, hogy a szerb–magyar gyorsvasút építési projektumára szánt pénz összegét csökkentették, hiszen már most látható, hogy az idén az adott összegre nem lesz szükség, de növelték többek között az E75-ös autópálya kelebiai határátkelő felé vezető szakaszára szánt összeget 330 millió dinárral.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett az átütemezett költségvetésben 10 milliárd dinárral növelték a biztonsági felszerelésekre szánt összeget, és 9 millióval a svájci frankban eladósodott hitelezők hitelterheinek enyhítésére szánt keretet, illetve megközelítőleg 9 milliárd dinár volt szükséges ahhoz, hogy a kisnyugdíjasok egyszeri, 5000 dináros támogatást kaphassanak az év végén. A régi államhitelek idő előtti törlesztésére is 9 milliárd dinárral több jut. A közszférában dolgozók fizetésének emelésére az eddiginél 2 milliárd dinárral többre lesz szükség.

A parlamenti képviselők előtt nemcsak a 2019-es állami költségvetés átütemezése, illetve a költségvetési rendszerről szóló törvény módosítása szerepel, hanem az adótörvény módosítása is.

Mali a törvények módosításának ismertetésekor kiemelte, hogy júliusban Szerbia 4,4 százalékos gazdasági emelkedést jegyzett, a munkanélküliség pedig az év első felében 10,3 százalékot tett ki. Ugyanakkor csökkent az inflációs nyomás is. Az államadósság folyamatosan csökken, augusztusban a GDP 51,9 százalékát tette ki, holott néhány évvel ezelőtt még a GDP 70 százaléka volt.

– A külföldi beruházások az év első hét hónapjában elérték a 2,31 milliárd eurót, ami 43 százalékkal több, mint a múlt év ugyanezen időszakában – hangsúlyozta a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy szeptemberben döntöttek a minimálbér emeléséről, így januártól az eddigi 27.022 dinárról 30.022 dinárra módosul. Reményei szerint a decemberi átlagfizetés pedig már el fogja érni az 500 eurót.

Az adóörvény módosításának egyik fontos mozzanata az lesz, hogy az autóút építését nem terhelik többé adóval, hiszen az infrastruktúra fejlesztése a közjót szolgálja. A módosításba bekerül majd az is, hogy a külföldi állampolgárok már nemcsak 100 euró felett, hanem a 6000 dinárt meghaladó összeg után is visszaigényelhetik az adót.