2024. március 19., kedd

Képességfejlesztő foglalkozások a VM4K-ban

A Kézen Fogva Fejlesztőkuckó minden második szombaton várja a gyermekeket
A legkisebbek nagyon élvezik a Ringató foglalkozást

A legkisebbek nagyon élvezik a Ringató foglalkozást

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ gyermekprogramjai, a Ringató és a Mesekuckó egyre népszerűbbek a szülők és a legkisebbek körében. Szombaton egy új foglalkozás indul, amely a 6–8 éveseknek szól. A Kézen Fogva Fejlesztőkuckó foglalkozásain a gyerekek képességfejlesztő játékokon vehetnek részt. A részletekről Csizmár Rita, a VM4K általános referense számolt be lapunknak.

– A Mesekuckó márciusban indult. A foglalkozások középpontjában A 100 magyar népmese áll. Egy-egy foglakozáson feldolgozzuk a kiválasztott népmesét, átbeszéljük hagyományait, máig ható erejét, mindennapi fontosságát. Interaktív, játékokkal átszőtt mesefeldolgozást végzünk. Kézműves foglalkozásokat is tartunk, valamint uzsonnát is biztosítunk a gyerekek számára. A végén levetítjük a feldolgozott népmesét. A gyerekek és a szülők is szeretik. A Mesekuckó 3–6 éves gyerekeknek szól. A Ringató elnevezésű foglalkozásunk szintén márciusban indult. Szakképzett foglalkozásvezető segítségével valósul meg, és 0–3 éves gyermekeknek szól. Célja, hogy oldott, szeretettel teli légkörben a szülők megismerkedjenek a zenei nevelés lehetőségével. A résztvevők átélhetik a közös éneklés és játék élményét. A szülők részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk. Hétről hétre egyre többen jönnek el a foglalkozásokra – tudtuk meg Csizmár Ritától.

A Kézen Fogva Fejlesztőkuckó első foglalkozását szombat délelőtt 10 és 12 óra között tartják meg. Kéthetente kerül sor a foglalkozásokra, hiszen a Mesekuckó foglalkozásaival váltják egymást.

– A fejlesztőkuckó foglalkozásain szakképzett pedagógusok lesznek a gyermekek segítségére. Ők Sutus Ágota gyógypedagógus-logopédus, Sarnyai Mónika pedagógus, Gruik Zsuzsa szociális munkás, gyermekanimátor és Piros Bálint gyermek- és ifjúsági szociális és egészségügyi segítő. Minden gyermek képességei más ritmusban fejlődnek. Bizonyos területek egy kicsit nehezebben, lassabban fejlődnek. A szakemberek ezekre fognak odafigyelni, és abban próbálnak segíteni a gyermekeknek, hogy az adott területen fejlődjenek. A létszám korlátozott, hiszen a szakemberek 10–12 gyermekkel tudnak foglalkozni – szögezte le Csizmár Rita.

A Kézen Fogva Fejlesztőkuckón való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Az érdeklődők a 024/672-110-es telefonszámon vagy az office@vm4k.org.rs e-mail-címen jelentkezhetnek.