2024. április 19., péntek

Tovább izmosodik a Kostić-birodalom

Három ciprusi cég bejelentette a ljubljanai Konkurenciavédelmi Ügynökségnél (AVK), hogy átveszi a szlovén Heta Asset Resolutiont és két leányvállalatát. A Heta „rossz bank”, a Hypo Alpe-Adria tönkrement csoport maradványaiból jött létre, kinnlevősége 550 millió euró, ingatlanjainak értéke pedig mintegy 100 millió euró.

A szlovén Finance napilap nem hivatalos információi szerint a ciprusi cégek Miodrag Kostić szerb üzletember birtokában vannak, és a legjobb ajánlatot nyújtották be a Heta megvásárlására: 220-230 millió eurót kínáltak. Egy norvég, egy svéd és egy cseh ajánlattevő is játékban volt, mindhárom jelen van már Szlovéniában, és a „rossz” hitelekre szakosodott.

Kostićnak a Heta Asset Resolution átvételéhez szüksége lesz a horvátországi, szerbiai és a montenegrói konkurenciavédelmi ügynökségek jóváhagyására is. A szerb oligarchának, akit itthon korábban cukorkirálynak is neveztek, Szlovéniában már jelentős vagyona van: egy portoroži szálloda tulajdonosa, 53 százalékban övé Portorož repülőtere is, 91 százalékos részesedése van a Gorenjska Bankban, és a sajtó további befektetési szándékairól is cikkezik.