2024. április 18., csütörtök
MONTENEGRÓ

Korlátozzák a készpénzforgalmat

Montenegró Pénzügyminisztériuma a Podgorica lap kérdésére válaszolva, miszerint Montenegrónak is követnie kell-e Észak-Macedónia példáját, ahol nemrég korlátozták a készpénzben való fizetést 500 euróig – közölte, hogy eddig még nem terveztek korlátozásokat e téren.

Bratislav Pejaković, a bankok egyesületének főtitkára a Mina hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy fel kell készülni a készpénz használatának korlátozására, mivel az államnak korlátozott lehetőségei vannak a pénzforgalom ellenőrzésére.

Pejaković kiemelte, hogy Észak-Macedónia hozott egy törvényt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására, ennek értelmében az 500 eurónál drágább termékek vásárlói és szolgáltatások igénylői készpénz helyett kizárólag kártyával és számlán keresztül fizethetnek a bankokban.

Rámutatott arra, hogy Montenegró felhasználja a pozitív tapasztalatokat, de ez nem azt jelenti, hogy szigorúbb lépéseket vezet be azoknál, amelyek más EU-s országban is érvényben vannak.

Vasilije Kostić, a Menedzserképző Egyetem professzora úgy gondolja, hogy visszafordíthatatlanul haladunk a készpénz kiszorulása irányába, ez a fejlemény pedig az EU-nak és szerveinek szándékát tükrözi. Véleménye szerint az a törekvés, hogy a készpénzt kiszorítják a fizetési formák közül, fontos és természetes folyamat, vagyis szükséges fejlesztés.

A jelenkori pénzforgalom követi a gazdasági tevékenységek, valamint a felgyorsult információs és telekommunikációs technológiák terén tapasztalható dinamikus változásokat, ezért szükséges felváltani a pénzforgalmat lassító készpénzfizetést elektronikus fizetéssel. Mégis a készpénz használatának megvan az indokoltsága, ezért még egy ideig alkalmazásban marad.