2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Megújul a város első körforgalmi csomópontja

A város által a minap meghirdetett közbeszerzési eljárásból következően belátható időn belül fölújítják Zombor első körforgalmi csomópontját, ami voltaképpen soha nem volt valódi körforgalom.

Itt lesz majd a kétsávos körgyűrű (Fotó: Fekete J. József)

Itt lesz majd a kétsávos körgyűrű (Fotó: Fekete J. József)

A csomópontot a Radomir Putnik és Živojin Mišić körutak, a Konjović és a Miloš Obilić utcák találkozásánál alakították ki, a Vid-napi tér körött. Olyan közlekedési csomópont ez, ahol egyfelől a Szabadkáról, másfelől az Újvidékről, a harmadik irányból pedig a Csonoplyáról érkező forgalom találkozik, illetve a városközpontból itt lehet csatlakozni az említett útirányokra. A kereszteződésben az Európában egyre ritkábban előforduló módon szabályozták a forgalmat a közlekedési mérnökök: nem a körforgalomban haladók élveznek előnyt a körforgalomba behajtókkal szemben, hanem fordítva, a „jobbkéz szabály” érvényesül, vagyis a becsatlakozó járműnek van elsőbbsége a körforgalomban haladóval szemben.

Egyelőre nem tudni, hogy a fölújítást követően milyen lesz a forgalmi rend a körforgalomban, az viszont már biztos, hogy a Vid-napi teret két, egyenként négy méter széles forgalmi sáv öleli majd körül, a Konjović utca ki- és bevezető sávjai pedig 2,75 méter szélesek lesznek. A fölújítás során, ahol szükséges, új útkonstrukciót építenek, a régi burkolatot legyalulják, új aszfaltot húznak rá, és fölújítják a közlekedési szigetet képező tér parkjában a gyalogjárdát is.

A város közbeszerzési tervében erre a munkára 23 millió dinárt terveztek, a kivitelezőnek 30 munkanapot adtak, hogy jövő év februárjában befejezze a munkát.