2024. április 25., csütörtök

Drágult az albérlet Újvidéken

Az egyetemisták számára is elkezdődik a tanév, sokan az utolsó pillanatban döntik el, hol bérelnek lakást Újvidéken. Alaposan meg kell gondolni mennyiért, és hogy hol laknak majd az elkövetkező pár évben.

Az albérlet-vadászat utolsó fázisába érkeztek az egyetemisták, most már csak jóval magasabb áron találhatnak lakást, mint júliusban vagy augusztusban (Dávid Csilla felvétele)

Az albérlet-vadászat utolsó fázisába érkeztek az egyetemisták, most már csak jóval magasabb áron találhatnak lakást, mint júliusban vagy augusztusban (Dávid Csilla felvétele)

Az egyetemista otthonokban sokkal olcsóbban lehet lakni (egyetemista otthontól függően havonta1400–1800 dinár), mint albérletben, de mivel kevés hely áll rendelkezésre, sokan kénytelenek lakást vagy szobát bérelni. Sanja Rafajlović, a Real House ingatlanközvetítő-ügynökség dolgozója elmondta a Dnevnik napilapnak, hogy az albérletek annak függvényében alakulnak, hogy hol helyezkedik el a lakás, illetve milyen a felszereltsége. A legfelkapottabbak az egyetemváros közelében található ingatlanok, illetve azok a lakások, amelyek közelében olyan buszok közlekednek, amelyekkel könnyen elérhetők az egyetemek.

A garzonlakások bérleti díja most havi 180 euró körül alakul, de a magas ártól függetlenül ezeket keresik leginkább az egyetemisták. Nekik azonban nem csupán az albérleti díj összegét kell figyelembe venniük, hanem azt is, hogy mekkora a rezsiköltség. Ezenkívül egyre több lakástulajdonos előleget követel, ez nagyjából még egy havi bérleti összeget jelent, ami kezdetnek nem is kis kiadás.

– Garzonlakásokot 130–180 euró körül bérelhetünk, de mivel október eleje van, az árak felszökkentek, az olcsóbb lakásokat már júliusban és augusztusban kiadták. A legkeresettebbek a limáni lakások, és a Grbavica városnegyed ingatlanai. Az Orvostudományi Kar hallgatói főként a Heréskertben keresik az albérletet – mondta Rafajlović.

A fiatalok a magas albérleti árak miatt gyakran osztoznak a költségeken, összeállnak ketten-hárman, és kibérelnek egy kisebb lakást, mindenkinek jut egy-egy ágy, aztán jöhet a buli. Ennek azonban lehetnek visszaütői is.

– Tavaly kibéreltem egy szobát, de nem felelt meg, mert nem volt magánéletem, persze jó bulizni, de ez gyakran a tanulás kárára megy. Az idén új albérletet kerestem, de a magas árak miatt egy kolleginával társultunk. Az a legfontosabb, hogy a lakás tiszta és jól felszerelt legyen. Nagyon sokféle albérleti kínálattal találkoztam, olyanok is vannak, akik egy rendezetlen padlást szeretnének kiadni jó drágán – mondta Teodora Protić egyetemi hallgató.

Az újvidéki Ranko már több éve lakása bérbeadásával foglalkozik, főleg egyetemisták a kuncsaftjai.

– Arra törekszem, hogy a lakás mindig tiszta legyen, amikor érkeznek az albérlők. A lakás berendezése, felszereltsége, kinézete nagymértékben meghatározza, hogyan viseli gondját majd az albérlő. Megtörtént már, hogy az albérlő egyetemisták kárt tettek a berendezésben, nem jelentették, aztán nekem kellett fizetnem a javítást. Ezért kérek mindig előleget az új albérlőktől, és ha netán előfordul valami gond, akkor a pluszköltségeket a foglalóból kifizethetem.