2024. április 25., csütörtök

Új informatikaterem tanévkezdésre

A gunarasi általános iskola közösségi összefogásnak köszönhetően modern szaktantermet kapott

Vajdaságot átszelő hatalmas közösségi összefogásnak köszönhetően sikerült szinte teljes mértékben korszerűsíteni a Telekom nyertes játékából a gunarasi Dózsa György Általános Iskola számítógép szaktermét.

A gunarasi általános iskola új számítógépei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A gunarasi általános iskola új számítógépei (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Stvaramo znanje elnevezésű, májustól júniusig tartott internetes szavazás alkalmával végül 5715 kattintásnak köszönhetően tornázta fel magát az élvonalba a tanintézmény. Csikós Herminától, az iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a nyereményjáték mentén megmozdultak a falu civil szervezetei, hogy a megnyert számítógépek mellett a szakterem is megújuljon.

– Azt, hogy az Észak elnevezésű kategóriában az utolsó helyről a második helyre tornáztuk fel magunkat, valami csoda volt megélni. Ezzel egymillió dinár értékben lettünk jogosultak új számítógépeket vásárolni. A falubeliek szinte egy emberként mozgósították a legnépszerűbb közösségi hálón nyilvántartott kül- és belföldi ismerőseiket, hogy vegyenek részt a nyereményjátékban. A civil szervezeteink is saját ügyüknek érezték ezt a kezdeményezést. A szerencsés végkifejletben egyik legnagyobb szerepe az ifjúságunkat tömörítő Univerzum Civil Szervezetnek volt – árulta el az igazgatónő.

– Hogy az öröm nagyobb legyen, a gunarasi és a pobedai helyi közösség közreműködésével felfrissítettük az informatika szakterem falait is. A nyereményjátéknak köszönhetően 20 új számítógéppel gazdagodtak a diákjaink, és emellett egy új szaktanári gépet vásároltunk. Most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az informatika szakterem korábbi gépeit fel tudjuk használni a többi tantárgy oktatásához, ezzel minőségesebb, korszerűbb és a gyerekek számára érdekesebb számítógépes órákat tarthatunk – mondta el az igazgatónő. Hozzátette, hogy múlt év szeptemberében vezették be az iskolában az elektronikus naplót, és ez a lehetőség bevált a tanintézményben, meg vannak elégedve a tanárok és a szülők is. Csorba Ottó, Gunaras helyi közösségének tanácselnöke a terem kapcsán köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek abban, hogy az iskola sikeresen szerepeljen a nyereményjátékban.

– A helyi közösség szervezéssel tudott hozzájárulni, hogy elnyerjük falunknak a Telekom támogatását, de emellett még nagyon sokan közreműködtek a siker elérésében. Ez egy mintapéldája annak, hogy lehet nagy eszközöket egy kis közösség javára fordítani. Egész Vajdaságból kaptunk támogató szavazatokat. A szavazás utolsó körében egyedül mi képviseltük a magyar közösséget, és ez nagy mértékben hozzájárult a sikerünkhöz. Az utolsó helyről a második helyre tornáztuk fel magunkat – nyilatkozta a tanácselnök.

A felújított informatikateremben a tanulás is könnyebben megy, mondják a 6. osztályos lányok, Nyírádi Adél és Horváth Noémi (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A felújított informatikateremben a tanulás is könnyebben megy, mondják a 6. osztályos lányok, Nyírádi Adél és Horváth Noémi (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az iskola 6. osztályosai, Nyírádi Adél és Horváth Noémi elmondták, hogy az idén jelentősen jobb körülmények között tanulhatják az informatika szaktantárgyat.

– Sokkal gyorsabbak lettek az új számítógépek, amikhez új monitorokat és fülhallgatókat kaptunk. Korábban gyakran újra kellett indítani a számítógépeket, most teljesítik az utasításokat – tudtuk meg Adéltól, Noémi pedig elárulta, hogy egy módosított tanterv szerint haladnak a tananyag elsajátításával.

– A gyerekek számára is könnyen elsajátítható programozást tanulunk, ismerkedünk a szövegszerkesztő használatával és a prezentáció készítésével. Nagyon sokszor készítettünk a biológia, az angol és a történelem tananyag mellé prezentációs összefoglalót – nyilatkozta Noémi. Adél hozzátette, hogy az idén nagyobb kedvel lépnek be a felújított és otthonossá varázsolt számítógépes terembe az osztálytársaival. Hangsúlyozták, hogy az előző teremre és a gépekre is vigyáztak, de a megújult formát kapott szakteremben nagyobb figyelmet fordítanak mindenre, még a tanulásra is.