2024. április 20., szombat

Arcok üveg mögött

Versfordítások szavalóversenye Bácsfeketehegyen

Vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban került megrendezésre az Arcok üveg mögött elnevezésű versfordítások versmondó versenye.

Hajvert Ákos megnyitja a versenyt (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos megnyitja a versenyt (Lakatos János felvétele)

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének rendezvénye iránt ez alkalommal is nagy volt az érdeklődés, Vajdaság különböző településeiről 25 fiatal versmondó vett rajta részt. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke és az esemény egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a szórványból és a tömbből is érkeztek versenyzők.

– Nagyon fontos számunkra, hogy megtartsuk ezt a rendezvényt, mert műfordítások terén sem Vajdaság, sem Magyarország nem bővelkedik versenylehetőségekben. Tulajdonképpen ez az a verseny a környéken, ahol a gyerekek műfordításokat szavalhatnak. Ez azért fontos, mert így tudjuk reklámozni a magyar műfordításokat, másrészről pedig egy kicsit a világ jön hozzánk, hiszen német, francia, angol stb. nemzetek verseit szavalják el magyar műfordítóktól. Mi azt gondoljuk, hogy a fordítás erőteljesen az egyetemes magyar irodalom része, és ezért fontos, hogy ezt a rendezvényt minden évben megtartsuk – számolt be Hajvert.

Az idei évben két színművész és egy előadóművész alkotta a zsűrit, név szerint Pámer Csilla és Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház művészei, valamint Molnár Kretkity Olga, a VMVE alapító elnöke. A fordított versek versmondó versenyén végül a következő eredmények születtek: Az alsósok közül Szatmári Lili lett az első, Nagy Tamás a második és Bába Kristóf a harmadik. Az 5.–6. osztályosok közül Gallusz Áron bizonyult a legjobbnak, megosztott második helyen végzett Horváth Kinga és Tóth Vilmos, harmadik lett Gál Flóra. A 7.–8. osztályosok kategóriájában Tóth Katarina diadalmaskodott, őt követte Kormányos Ákos, majd Szabó Rebeka. A középiskolásoknál Bagi Natália lett az első, Kerekes Zalán a második és Zórád Bernadetta a harmadik. A felnőtteknél Baráth Magdolna fejezett az első helyen, a második helyen pedig Brasnyó Albert osztozott Tóth Andrással.

Az Arcok üveg mögött versenyt az idei évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a tartomány, Kishegyes község önkormányzata, valamint az Írisz virágüzlet és helybeli magánszemélyek támogatták.