2024. március 29., péntek
SZÍRIA

Erdoğan morog a biztonsági övezet miatt

Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap Ankarában ismét elégedetlenségének adott hangot az Egyesült Államokkal közösen kialakítandó északkelet-szíriai biztonsági övezettel kapcsolatban, amelyre Törökország szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia fenyegetése miatt van szükség. Erdoğan a parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében úgy fogalmazott: Törökország nem érte el a kívánt eredményt az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai területen. Ankarának már egyetlen vesztegetni való napja sincs – hangoztatta, hozzátéve, hogy országának nem maradt más lehetősége, mint a saját útját járni.

Erdoğan kijelentéseit több török sajtóorgánum egy újabb önálló szíriai katonai beavatkozás jeleként értelmezte, miután a török államfő szeptember 16-án arról beszélt, hogy amennyiben Ankara két héten belül nem éri el az ügyben a kívánt eredményt, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan. A határidő tehát elviekben lejárt.

A török és az amerikai kormányzat bár eltérően ítéli meg az YPG szerepét Szíriában, az utóbbi hónapokban együttes erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztonsági övezet jöjjön létre egy, az Eufrátesz folyótól keletre eső, a közelmúltig az YPG által ellenőrzött sávban. Ankara a törökországi kurd szakadárokkal szövetséges terrorszervezetnek, és így nemzetbiztonsági fenyegetésnek, Washington pedig a leghatékonyabb partnerének tekinti az YPG-t az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

A török és az amerikai fél csak hosszas tárgyalások után, augusztus 7-én tudott megállapodni egy közös műveleti központ létrehozásáról a biztonsági övezet kialakítását és igazgatását illetően. A műveleti központot közvetlenül a török–szíriai határon, a törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településénél állították fel. Az egyezség értelmében egyelőre amerikai–török szárazföldi és légi járőrözés folyik az északkelet-szíriai térségben. Ankara a közelmúltban többször elégedetlenségének adott hangot a folyamat előrehaladtát illetően, mert úgy véli, hogy Washington halogatni akarja az övezet kialakítását.

Törökország az utóbbi három évben Szíria északnyugati részén már két hadműveletet is végrehajtott, egyet az Iszlám Állam, egyet pedig az YPG ellen.