2024. április 25., csütörtök

Hagyományápolás a tengeriben

Kukoricafesztivál volt Tordán

Jó időben, sok vendége volt a hétvégén megtartott, kétnapos Kukoricafesztiválnak, amelyet tizenegyedik alkalommal tartottak meg a bánáti Tordán. Tizenkét hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét kézi kukoricatörésben. A rendezvény legfontosabb célja persze nem a versenyzés, hanem a hagyományok ápolása és fiataloknak való továbbadása, meg a társalgás, a határon innen és a határon túl élő emberek közötti kapcsolatok erősítése és ápolása volt.

Ma már csak kivételesen törik kézzel a kukoricát (Fotó: Kecskés István)

Ma már csak kivételesen törik kézzel a kukoricát (Fotó: Kecskés István)

A rendezvényt lovasfelvonulás előzte meg (Fotó: Kecskés István)

A rendezvényt lovasfelvonulás előzte meg (Fotó: Kecskés István)

A balástyai néptácosok (Fotó: Kecskés István)

A balástyai néptácosok (Fotó: Kecskés István)

A kukoricatörés előtt reggelizni kell (Fotó: Kecskés István)

A kukoricatörés előtt reggelizni kell (Fotó: Kecskés István)

– Megmondom őszintén, a kukoricatörés folyamatát ezen a rendezvényen ismertem meg és sajátítottam el. A szárat kévébe kötni, meg vágni – azt itt tanultam meg. Szeretem ezt a fesztivált, mert kinn vagy a levegőn a barátokkal. Hagyományosan reggeliztünk, jó a hangulat, a társaság, a zene, az idő is gyönyörű – egyszóval minden megvan – mondta az újszentesi (Románia) Dénes Ildikó. 

Jó hangulatban fogtak a kukoricatöréshez a bácsfeketehegyi fiatalok is, akik harmadik éve résztvevői a versenynek. Ahogyan Lódi Miklós mondta, sajnos, sok fiatal már a hobbi szintjén sem foglalkozik őseink hagyományainak az ápolásával. Viszont elégedett azzal, ahogyan a cimboráival elsajátította a kukoricatörést, és évről évre elégedettebbek a munkájukkal.

A kukorica betakarítása mindig az egyik legfontosabb feladat volt a falusi emberek életében. Sokszor az aratásnál is nehezebb. Különösen akkor, amikor mindent kézzel kellett elvégezni.

– A kukoricatörés Torda szempontjából nagyon fontos, hiszen a határ mintegy hetven százalékában kukoricát vetettek. A célunk az volt, hogy bemutassuk azt, hogy nem ilyen könnyű volt a betakarítása annakidején, amikor azt szüleink, nagyszüleink tették kézi erővel. Ezt a hagyományt kell ápolni, tovább vinni a fiataloknak. Ez volt számunkra a legfontosabb. Erre építettünk évről évre mindig valami újat.

Fontos, az, hogy megmutassuk, hogy ebben a faluban van még gazdasági erő, van még kitartás, és ennek az összefogásnak köszönhetően sokunknak a munkája van benne. Nagyon sok anyagi támogatónk is van. Fontos az, hogy ez összetartó ereje maradjon és legyen a falunak is, hisz, annak ellenére, hogy fogyunk, még mindig vagyunk, és ilyen alkalmakkor megmutatjuk mindenkinek azt, hogy itt is akarunk maradni – és még nagyon sokszor szeretnénl ezt a mi rendezvényünket megszervezni – mondta Dobai János, Torda Helyi Közösség elnöke.

A rendezvényt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg, aki megdicsérte a tordaiak kitartását a Kukoricafesztivál megszervezésében, de mindazokat is, akik máshonnan érkezve vettek részt a rendezvényen.

A tordai határban az idén átlagon felüli terméshozamra számítanak. Mint ahogyan Dvorák Ede, a helybeli Földműves Szövetkezet igazgatója mondta az eddigi átlagtermés kilenc, kilenc és fél tonna körül mozog.

A vendégek megtekintették dr. Berényi János növénynemesítő emlékházát, volt művelődési műsort tartottak, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, volt főzőverseny és pálinkaverseny, mezőgép-bemutató és az idén első ízben bemutatkoztak a fiatal pop- és rockénekesek, zenészek is.