2024. április 19., péntek

A pékségekben legjobb a kiszolgálás

A Hol kapják a szerbiai fogyasztók a legjobb, illetve legrosszabb kiszolgálást Szerbiában? elnevezésű kutatás eredményei azt mutatják, hogy a vásárlók a többségi tulajdonban lévő üzletekben és kiskereskedelmi láncokban részesülnek a legjobb kiszolgálásban – olvasható a Tanjug jelentésében.

A fogyasztási cikkek, üzletek, kiskereskedelmi láncok és más szervezetek eladási bevétele Szerbiában évente meghaladja a tízmilliárd eurót, így az egyik legnagyobb piacnak számítanak az országban.

„Ezért szerettük volna ellenőrizni, hogy a szerb fogyasztók milyen szolgáltatást kapnak a pénzükért cserébe. A felmérést nemcsak a fogyasztási cikkek, hanem a technikai cikkek értékesítésének helyszínein is elvégeztük, továbbá kávézókba, pékségekbe és butikokba is ellátogattuk” – mondta Miljan Premović, a cég vezérigazgatója, aki a kutatást felügyelte.

A felmérést augusztusban és szeptemberben végezték el, titkos vásárlás (mystery shopping) módszerével, amely során a speciálisan képzett ügyfelek ellenőrizték a szolgáltatás minőségét. A módszer lényege, hogy a próbavásárló előre meghatározott céllal keresi fel a kijelölt üzleteket, és átlagos vásárlóként viselkedik, érdeklődik, segítséget kér, kapcsolatot teremt a személyzettel, miközben az előzetesen összeállított „jegyzőkönyv” alapján érdeklődik, tanácsot kér, majd a helyszínt elhagyva rögzíti a tapasztalatait.

„A megfigyelés során az ország ötven vállalatát vettük górcső alá, a piac hat ágazatában. A kutatás szerint a legjobb kiszolgálást a műszaki szektorban és a pékségekben kapják a vásárlók” – közölte a cég vezérigazgatója, és hozzátette, az a következtetés vonható le, hogy a legtöbb vállalat nagyobb figyelmet fordít a létesítmények megjelenésére, mint az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások minőségére.