2024. április 20., szombat

Mielőbb megszabadulni a nem teljesítő hitelektől

A Letétbiztosítási Ügynökség (AOD) hirdetményt tett közzé a Politika és a Novosti napilapokban összesen 1,82 milliárd euró értékű hitelportfólió eladására. Nyolc csődbe ment bank nem teljesítő hiteleiről és az AOD által kezelt problematikus hitelekről van szó.

Siniša Mali pénzügyminiszter elmondta: ez a problematikus kihelyezések (non performing loans – NPL) második felkínált csomagja, és az állam ilyen módon igyekszik felszabadítani és visszajuttatni a gazdasági folyamatokba az évek óta kihasználatlan vagyont. Júniusban, az első csomagban – 18 év elteltével először – 240 millió euró nem teljesítő hitelt adtak el. A kormány eltökélt szándéka, hogy elhárítsa a gazdasági fejlődést évek óta fékező akadályokat, a problémás hitelek kérdésének rendezése pedig egyébként része annak a programnak, melyet Szerbia aláírt a Nemzetközi Valutaalappal.

A nyilvános felhívás szerint az érdekelt befektetőknek legkésőbb 2019. november 8-áig kell jelezni vásárlási szándékukat, a nem kötelező érvényű ajánlatokat pedig december 2-áig kell benyújtaniuk – közölte a Pénzügyminisztérium.