2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Hónapokat csúszik a Konjović Képtár felújítása

Kora nyár óta dolgoznak a zombori galéria homlokzatának felújításán. A munkát a városi önkormányzat rendelte meg a közbeszerzési eljárás lezárását kövezően. Az április 8-án megkötött szerződés alapján a kivitelező a következő nyolc nap alatt köteles volt belekezdeni a fölújításba, a kivitelező már ehhez nem tartotta magát, és 70 kalendáriumi nap alatt kellett volna elkészülnie a munkával. Az építkezési helynél kihelyezett tájékoztató tábla szerint 2019. július 31-én be kellett volna fejezni a munkát, de a határidő lejárását követően már csaknem két hónap elmúlott, és az épület továbbra is lefüggönyözve áll.

A közbeszerzés során az önkormányzat választása az újvidéki Bob Kft. 9,625 millió dináros ajánlatára esett, amely az áfát is tartalmazza, egyben csaknem egymillióval kevesebb a másik két ajánlattevő, a Proart-lepota és a Somborelektro által kért összegtől. A közbeszerzések tervezése során Zombor Város önkormányzata egyébként 12,5 millió dinárt szánt a képtár homlokzatának fölújítására.

Az intézmény igazgatónője egy augusztusi sajtónyilatkozatában arról számolt be, hogy a város 15 millió dinárt áldozott erre a munkára. Ez az összeg viszont másfélszerese az eredeti szerződésben foglaltnak. Mindmáig nem derült rá fény, hogy a kivitelezés közben valóban 50 százalékkal megdrágult-e munka, és ha igen, minek alapján, ki a felelős a keletkezett többletköltségért. A polgármester asszony tíz nappal később újra 10 millió dináros beruházásról beszélt, semmiféle szerződésmódosításról nem esett szó sehol sem.

Miként arról se, hogy a város behajtja-e a kivitelezőn a szerződésben foglalt késedelmi kamatot, ami a munka összértékének 2%-át teszi a csúszás minden napja után.