2024. március 29., péntek

Tanulni érdekes és érdemes

Elsőéves hallgatók érkeztek az Európa Kollégiumba

A fiatalokat ünnepélyesen fogadták vasárnap délelőtt a megnyitásának hamarosan ötödik évfordulóját ünneplő intézményben. Snejder Sára Ildikó igazgatónő és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnök asszonya üdvözölte azegyetemistákat.

Kell majd egy kis virág is a kollégium ablakában (Ótos András felvétele)

Kell majd egy kis virág is a kollégium ablakában (Ótos András felvétele)

A székvárosi, csaknem 400 hallgató befogadására alkalmas Európa Kollégium vonzereje a kényelmes, színvonalas, ugyanakkor a megfizethető bennlakás mellett a bőséges szakmai, kulturális kiteljesülést ösztönző hozzáállásban rejlik, ezenkívül szellemi közösséget is képvisel. Ez az a hely, ahol ismeretségek, egész életre szóló barátságok, szerelmek születnek.

– A megtanultakat elfelejtjük, ellenben a hatás, amelyet egy jó oktatási intézmény gyakorol a szellemiségünkre, megmarad – hallottuk többek között a nyitóünnepségen.

A bennlakásról szóló szerződés ünnepélyes aláírásakor Jerasz Anikó emlékeztetett arra, hogy töretlen az érdeklődés az Európa Kollégium iránt.

– A pályázatra az idén 102-en jelentkeztek, közülük 92-en fognak ma beköltözni. Az elmúlt évek bizonyították, hogy az EK létfontosságú intézmény, hiszen nemcsak bennlakási lehetőséget nyújt a fiataloknak, hanem szakkollégiumi rendszere keretében lehetőséget ad az önművelődésre, önfejlesztésre és a továbbképzésre is. Nem titkolt szándékunk, hogy az itt tanuló egyetemistákat aktívan bekapcsoljuk a társadalmi-közéleti tevékenységbe, azaz, hogy kivegyék részüket a közösségépítő munkából is. Azt szeretnénk, hogy ha tanulmányaik befejezése után a társadalmi és tudományos életünk aktív részeivé válnának – mondta Jerasz Anikó, majd sok szerencsét kívánt a leendő egyetemistáknak.

Az idén 46 vajdasági településről – mind a tömbből, mind a szórványból – érkeztek magyar anyanyelvű kollégiumi bennlakók, javarészt Bácskossuthfalváról (Ómoravicáról), Óbecséről, Szabadkáról, Topolyáról, Torontálvásárhelyről (Debelyacsáról)… Fiataljaink körében népszerűnek számít a Böcsészettudományi Kar, az Orvostudományi Kar és a matematikai kar. A kollégium bennlakói közül többen a Műszaki Főiskolára és más felsőoktatási intézménybe iratkoztak be.

Jerasz Anikó köszönti a diákokat, szüleiket, a jelenlevő vendégeket (Ótos András felvétele)

Jerasz Anikó köszönti a diákokat, szüleiket, a jelenlevő vendégeket (Ótos András felvétele)

A lakók számára évről évre szerveznek szerb nyelvtanfolyamot, ez ugyanis a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képezi. A szeptemberben megszervezett kurzus azt a célt szolgálta, hogy az itt tanuló fiatalokat felruházza önbizalommal, motiválja őket, és hogy megerősítse bennük azt a passzív nyelvtudást, amelyet birtokolnak ugyan, de még nem került felszínre. Október 1-jétől szükségük lesz erre a nyelvtudásra ahhoz, hogy kivehessék részüket az egyetemi életből.

A tegnapi ünnepségen felolvasták Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak az egyetemistákhoz intézett üdvözlőlevelét, amelyben a tanulás jelentőségére és a tanulás érdekes mivoltára emlékeztetett.

Az Európa Kollégium beköltözési ünnepségét megtisztelte jelenlétével Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul, Pálinkás Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének munkatársa. Boris Bajić, a tartományi kormány képviseletében, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, De Negri IbolyaTernovác István és Losoncz Dávid, az MNT végrahajtó bizottságának tagjai, Baráth Gábor Gergely, az MNT oktatási bizottságának elnöke, dr. Halasi Szabolcs tartományi oktatásügyi segédtitkár, Erhard Róbert esperes, a Mária neve plébániatemplom plébánosa, Orosz Attila református lelkipásztor, Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes, valamint politikai életünk és közéletünk kimagasló képviselői is.

Honlapunkon (www.magyarszo.rs) képgallériát közöltünk az eseményről.

Snejder: Az idén is tele leszünk

Snejder Sára Ildikó igazgatónő bejelentette, hogy a jövőben is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szakprogramokra és a szakkollégiumi műhelyekre. Ezek szervezését már a nyáron megkezdték, több közéleti est időpontját már egyeztették.

– Mindenképpen nagyon gazdag szakkollégiumi évet ígérünk, a magyar kormány támogatásának köszönhetően az előttünk álló tanév is teljes mértékben biztosítva lesz. Az idén is tele leszünk – üzeni az igazgatónő.