2024. március 29., péntek

Méhek nélkül üres az asztal

Méz és mézből készült termékek gazdag kínálatából válogathattak a szabadkaiak

Szombaton a szabadkai Méhecske Méhészegyesület szervezésében ünnepélyesen megnyílt a XXIII. Méhészeti Napok rendezvény. Az alkalmi műsorban mazsorettek, az Október 10. Általános Iskola diákjai és a Mladost Ifjúsági Kulturális-Művészeti Egyesület tagjai léptek fel.

A méhészeti napoknak nemcsak a termelők és a polgárok örülnek, hanem a tuisták is szívesen látogatják (Pesevszki Evelyn felvétele)

A méhészeti napoknak nemcsak a termelők és a polgárok örülnek, hanem a tuisták is szívesen látogatják (Pesevszki Evelyn felvétele)

Az idén a korábbinál kevesebb termelő kínálta termékeit a kék szökőkút melletti sétányon felállított pultokon. Az érdeklődők egyebek mellett mézet, méhpempőt, propoliszt, mézből készült szépségápolási termékeket, méz-gyümölcs keverékeket, valamint méhészeti kellékeket vásárolhattak, de mézsört is fogyaszthattak. A pultok legtöbbjén a következő, sokatmondó és a méhészeket, illetve a méheiket érintő aktuális problémákra utaló mondatot olvashatták a látogatók: „Méhek nélkül ez az asztal üres lenne.”

Horvát Tímea alpolgármester köszöntőjében a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, kiemelvén, hogy Szabadka város önkormányzata igyekszik azt támogatni, hiszen a Méhészeti Napok nemcsak a termelők és a mézkedvelő polgárok, hanem az idegenforgalom szempontjából is értéket képvisel, és gazdagítja Szabadka idegenforgalmi kínálatát.

Szabadkán és környékén több mint 150 méhészt tartanak nyilván, de máshol a Vajdaságban is nagy hagyománya van az említett tevékenységnek – emelte ki Horvát Tímea, mondván, hogy a méhésznapoknak köszönhetően a polgárok közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg a mézet, a méhészek pedig lehetőséget kapnak a tapasztalatcserére a háromnapos rendezvény ideje alatt.