2024. március 29., péntek

Kiemelkedően fontos a szülőkkel való együttműködés

Az év tizedik hónapjának második hete tartományszerte a gyermekhét jegyében zajlik. A szenttamási Öröm Gyermekintézményben ez egyúttal jó alkalom arra, hogy több projektum is megvalósuljon, amelyet a legkisebbeknek tanulásra, játékra vagy éppen a kreativitás fejlesztésére irányoztak elő. Az intézmény igazgatójánál, Aleksandra Vrsaljkovićnál az óvodák aktuális helyzetéről, továbbá a gyermekhétre való előkészletek felől érdeklődtünk.

− Községünk óvodáiba a 2019/2020-as tanévben 409 gyermeket írattak be a szülők, ez 30-cal kevesebb, mint a tavaly. Tekintettel arra, hogy Szenttamás inkább falu, mint város, az óvodákban a félnapos ellátás dominál, ide 319 gyereket írattak, míg a bölcsődébe, azaz az egésznapos tartózkodásra 90 gyereket, ami több, mint tavaly. Mivel az idén váratlanul nőtt az érdeklődés a bölcsőde iránt, szeptembertől még egy napközis csoportot indítottunk azzal, hogy három gyerek így is a várakozási listára került. A félnapos ellátásban azonban még van hely.

Az óvodába indulás kapcsán hangsúlyozta, ez az első olyan alkalom, amikor a gyerek huzamosabb időre, azaz néhány órára elhagyja az addig minden biztonságot nyújtó családi fészket, és ismeretlen, ám korban hozzá illő társai, valamint ismeretlen felnőttek közé kerül. − Az első hónap mindenképpen a legfontosabb, hiszen ekkor történik lépésről lépésre a kollektívához való csatlakozás, és ebben nagyon számítunk a szülők segítségére. Ugyanis bármennyire vágyódik a gyerek a vele egyidősek társaságára, igazából nem érzi szükségét annak, hogy családi környezet biztonságát másikra cserélje. Ezért gyakran sír és szomorú, vagy éppen hevesen tiltakozik, és haza akar menni. Ilyenkor azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy a könnyebb beilleszkedés érdekében beszélgessenek többet a gyerekkel az óvodáról, és az ott található tartalmakról. A szülők és az óvónők közötti kommunikáció ugyancsak kiemelkedően fontos. Az óvónőnek fontos mielőbb megismernie a kicsik szokásait, ami egyik elengedhetetlen feltétele az oviban hasznos tevékenységgel eltöltött időszaknak, ugyanakkor ilyen módon elkerülhetők az új környezetbe való nemkívánatos beilleszkedési problémák.

A kérdésre, hogy az intézményesített oktatási-nevelési programban milyen változások várhatók, Aleksandra Vrsaljković elmondta, az óvodai oktatási program alapjaként elindult Az óvodai oktatási rendszer reformjának támogatása-megvalósítása elnevezésű projektum. − A projektum révén a következő három kulcsfontosságú eredményt szeretnénk elérni az alábbi tevékenységekkel: az önkormányzati egységek szakmai képességeinek erősítése az előnevelés és az oktatás megtervezésében és irányításában, az óvodákban dolgozók szakmai kompetenciájának erősítése a minőségi inkluzív óvodai oktatás érdekében és az iskoláskor előtti oktatás jogi keretének javítása.

A projektumba Szerbiában eddig 50 önkormányzatot és óvodát kapcsoltak be, keretében pedig előirányozták az igazgató, a szakmunkatársak és az összes oktató és személyzet képzését, valamint az intézmények felszerelésének beszerzését, például a bútorokat, játékokat, informatikai berendezések stb., amelyeket hamarosan megkapnak.

− A gyermekhétre az intézményben mindannyian készülünk, és már előre kidolgozott terveink vannak. Az idei gyermekhét október 7-étől 13-áig zajlik, keretében pedig külön figyelmet szentelünk annak, hogy az idén megünnepeljük a gyermekek jogairól szóló egyezmény meghozatalának 30. évfordulóját. Az idén is több színházi előadást tekinthetnek meg a legkisebbek, ellátogatunk a helyi tűzoltóotthonba és a rendőrállomásra, valamint gyermekműhelyek, jelmezbál és több más érdekes program várja az ovisokat. Egyúttal felkérjük a szülőket, hogy ha valakinek van valamilyen ötlete, kapcsolódjanak be, és közösen valósítsuk meg őket – tette hozzá az igazgatónő. Kiemelte, ami a község területén lévő óvodákat illeti, azok bútorzattal és játékokkal is jól felszereltek, és eleget tesznek a működési feltételeknek. − Terveink között szerepel a vásártéri, a kátyi és a turiai óvodákban a nyílászárók cseréje, a meglévő kazánok kondenzációs kazánokra való cseréje, a jelenlegi megvilágítás gazdaságosabbra való cseréje, továbbá az óvodák udvarában a járdák rendbetétele. Mindent összegezve az energiahatékonysági projektek rendkívül fontosak számunkra, ezért az ökormányzattal közösen folyamatosan követjük őket – mondta a szenttamási gyermekintézmény igazgatója.