2024. április 18., csütörtök

Kereszténység és szolidaritás

Tanulmányi napot tartott a Vajdasági Pax Romana

Szombaton a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban került megrendezésre a Vajdasági Pax Romana tanulmányi hétvégéje és éves közgyűlése. Ft.Paskó Csaba plébános, a szervezet elnöke arról számolt be a médiának, hogy a VPR már 26 éve jelen van Vajdaságban.

Zagyva Richárd az egyházi segítségnyújtás missziójáról beszél (Lakatos János felvétele)

Zagyva Richárd az egyházi segítségnyújtás missziójáról beszél (Lakatos János felvétele)

– Vajdaságban a nemzeti, illetve a keresztény értékrend mentén formálódott a VPR, és több 100 tagja lett a 90-es években. Ez mára kb. 100 aktív tagra redukálódott. A találkozóra Vajdaság különböző pontjairól érkeztek: Nagybecskerekről, Temerinből, Kishegyesről, Topolyáról, Magyarkanizsáról és Szabadkáról. Vannak nagy központi programjaink, amelyeket 26 éve rendszeresen megszervezünk. Az egyik a szeptember utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő kongresszus és tanulmányi nap, amikor egy adott témát járunk körül. Mindig jeles előadókat szólítunk meg az adott témakörben.

Emellett két nagy lelki napunk is van, amelyeket adventi és nagyböjti időszakban szervezünk meg. A pedagógusok találkozóját nyáron tartjuk, és lelki gyakorlat jelleggel bír – mondta el Paskó, majd arról is szólt, hogy a mostani tanulmányi hétvégének a kereszténység és szolidaritás volt a témája, valamint a Caritas és a karitatív szolgálatok.

– Aki a legkisebbel jót tesz, az olyan mintha velem tenne jót – mondja Jézus. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a mai individualista, liberális értékrendű piacversenyben jellemző az emberek kettéválása nagyon gazdagokra és kiszolgáltatott szegényekre. Ezért a két legnagyobb karitatív tevékenységet lebonyolító szervezetet, a szabadkai Caritast, illetve a magyarországi országos Caritast szólítottuk meg – mondta el az elnök.

A VPR tanulmányi hétvégéjét ez alkalommal is ökumenikus istentisztelet nyitotta meg, majd Ft. dr. Korzenszky Richárd OSB, perjel emeritus Tihanyból Mi dolgunk a világon? címmel tartott előadást aszolidaritásról és a kereszténységről. Ezt követően Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica országos igazgatóhelyettese A szeretet lángjai címmelaz egyházi segítségnyújtás missziójáról, lehetőségeiről és jó gyakorlatairól értekezett. Az előadások sorát Ft. Paskó Csaba előadása zárta, ő a szabadkai Caritas szervezetét és feladatait mutatta be. Az előadásokat az éves közgyűlés követte, majd egy zárónyilatkozat elfogadásával véget ért az esemény.