2024. március 29., péntek

A szőlő ünnepe volt Horgoson

A hétvégén harmincadik alkalommal tartották meg Horgoson a Szüreti Napok rendezvényt. Az idén is gazdag program várta az érdeklődőket, így több ezres tömeget vonzott Horgos utcáira. Pénteken multikulturális táncszínházi előadással nyitotta meg kapuit az idén jubiláló rendezvény. A Balkan Princess elnevezésű, kortárs előadásban a táncosok a néptánc és a kortárs balett elemeit ötvözve kápráztatták el a közönséget.

A valamikori szüreti napok fotókon (Pintér Sára felvétele)

A valamikori szüreti napok fotókon (Pintér Sára felvétele)

Az előadásban a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület ifjúsági csoportjának táncosai, valamint az M Plusz Táncklub tagjai vettek részt. A produkció a Balkánon és a szomszédságában élő népek kultúráját mutatták be, zenével, tánccal, modernebb formában – mondta el Szécsi Zsolt, a Bartók Béla MME művészeti vezetője. A szervezők terménykiállítással, kézimunka-kiállítással is készültek.

A terménykiállításon a helyiek által termelt zöldségféléket, gyümölcsöt, valamint tökmagolajat is lehetett venni, amit a horgosi vállalkozó, Danyi József készített. A házilag készült termék 2018-ban már másodízben került egy rangos londoni gasztrofesztivál ötven legjobbja közé. A helyi könyvtár épületében bemutatták a Közösség és közönség elnevezésű fotókiállítást, amelyen az érdeklődők láthatták azokat a fotókat, amelyek az elmúlt huszonkilenc évben készültek a Szüreti Napok jeles pillanatairól.

Szombaton délelőtt a sport szerelmeseié volt a főszerep, a gyermekek játékos vetélkedőkön, futball- és asztalitenisz-tornán vettek részt. A kultúra is jelentős szerepet kapott, a Művelődési Ház melletti nagyszínpadon felléptek a helyi úvodások, iskolások, de a környékbeli művelődési egyesületek is bemutatkoztak a műsorban.

A délután folyamán a helyi közösség udvarában kiállították azon járműveket, amelyeket a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően megvásároltak meg a horgosi mezőgazdasági termelők. A helyi közösség elnöke, Sors Róbert szerint a falubeliek megújíthatták a csaknem negyvenéves gépparkjukat, az alapítványnak köszönhetően, és ez a helyi szőlészek mellett a többi mezőgazdasági termelőnek is nagy segítséget nyújt.

A Szüreti Napok különlegessége volt még, hogy Oláh János friss szőlőből préselte a mustot egy hagyományos, kézi préssel. Mint megtudtuk, száz liter szőlőből megközelítőleg hatvan liter mustot nyert, amit bárki megkóstolhatott szombaton délután. A szombat estét a magyarországi Péter Szabó Szilvia koncertje színesítette, majd DJ Rich lépett a színpadra. A programsorozat vasárnap délelőtt a helyi római katolikus templomban zárult, ahol az ünnepi szentmisén megáldották a terményeket.