2024. március 19., kedd

Két nap a kémiai elemek jegyében

Lezajlott a XI. Kárpát-medencei Kémiatábor

Tizenegyedszer rendezték meg a múlt hétvégén a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban a Kárpát-medencei Kémiatábort. Szórád Endre, az iskola kémiatanára és a tábor fő szervezője elmondta, hogy a két és fél napos táborba összesen 106 vendég érkezett, közülük mintegy 80 diák:

Az előadásokból a diákok és a tanárok is tanulhattak (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az előadásokból a diákok és a tanárok is tanulhattak (Gruik Zsuzsa felvétele)

– Vajdaság mellett Erdélyből és Magyarországról is érkeztek tanulók és tanárok. A tábor előadói között megtalálhatók az Újvidéki Egyetem, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói, de más településekről is érkeztek előadók. Ennek köszönhetően rendkívül színes a paletta, sokrétű, a jelenlévők sokoldalú előadásokat hallgathattak meg, amelyekből nemcsak a diákok, de a tanárok is tanulhatnak.

A tábor tematikájáról a fő szervező elmondta, hogy az idén 150 éves a kémiai elemek periódusos rendszere, amit Dmitrij Ivanovics Mengyelejev dolgozott ki. Ennek jegyében minden résztvevő „örökbe fogadott” egy elemet, a tábor során pedig a választott elemekből és örökbefogadójuk fotójából összeállítottak egy periódusos rendszert.

A kémia iránt érdeklődő diákoknak szóló tábor célja nemcsak az ismeretek bővítése, hanem a természettudományok iránti elkötelezettség kialakítása, és természetesen a közösségépítés, a barátkozás is. Szórád Endre hangsúlyozta, hogy a rendezvény a támogatóknak köszönhetően valósulhatott meg.