2024. április 16., kedd

Megindult a vasúti teherszállítás Kína és Szerbia között

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter a hétvégén bejelentette, létrejött az első vasúti teherszállítási útvonal Kína és Szerbia között: szeptember 24-én elindult Kínából ez első szállítmány Szerbia felé.

– A tehervonat Santung (Shandong) tartomány székhelyéről és legnagyobb városából, Csinanból indult el, és azt a felszerelést szállítja, melyet a CRBC (China Road and Bridge Corporation) és a CCCC (China Communication Construction Company) mint Kína legnagyobb infrastruktúra-fejlesztője használ a Belgrád–Budapest gyorsvasút építésénél. A kínai város és Belgrád között 10.500 kilométer a távolság, a vonat útja 25 napba telik. A szerelvény Kazahsztánon, Oroszországon, Ukrajnán, Szlovákián és Magyarországon keresztül érkezik Szerbiába. E teherforgalmi útvonal megnyitása lehetővé teszi a szerbiai és a térségbeli gazdálkodóknak, hogy árujukat kivigyék Kínába, és hogy onnan importálják a nekik szükséges árucikkeket. A vasúti szállítás sokkal kifizetődőbb a léginél vagy a tengerinél – mondta Mihajlović a kabinetjéből kiadott közlemény szerint.

A vasúti közlekedés fejlesztése az Egy övezet, egy út elnevezésű kínai gazdasági kezdeményezés egyik legfontosabb célja, a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút pedig ennek a projektumnak a része.