2024. április 19., péntek

Vajdaságban a legszennyezettebbek a folyók

A legrosszabb minőségű víz 79 százaléka Vajdaságban található – ez a szakemberek megállapítása 248 mérőállomásról vett 25 ezer minta alapján – adta hírül az RTS.

Dr. Nebojša Veljković a környezetvédelmi szektor víz minőségét ellenőrző részlegének vezetője elmondta, hogy Vajdaság területén a legrosszabb a folyók vizének minősége, Szerbiából ide tartozik még a Bor folyó is. Legtisztább a Kozara, a Dél-Morava mellékága.

A legnagyobb hibákat az ellenőrizetlen vízszennyezés, valamint az urbanizáció terén követjük el – mondta prof. Ratko Ristić, az erdészeti egyetem dékánja. Csatornahálózattal a lakosság csupán fele van ellátva, a települések kevesebb mint 10 százalékánál tisztítják a szennyvizet. Szerbia elkötelezett abban, hogy 2040-ig kiépíti a kommunális szennyvíz áttisztítására szolgáló berendezéseket a több mint kétezres lakosságú településeken. Ezen eszközök beszerzésére, továbbá vízellátásra és tiszta ivóvíz biztosítására, valamint árvízvédelmi felszerelésekre 4,3 milliárd eurót különítenek el – jelentette ki Nataša Milić, a köztársasági vízügyi igazgatóság igazgatója.

A következő két évtizedben a megfelelő működés és a vízügyi ágazat fejlesztésére előreláthatólag 20 milliárd eurót szükséges biztosítani.