2024. április 19., péntek

Egy kis közösség nagy története

Vasárnap tartják meg a Firigyháziak Találkozóját, ahova ingyenes autóbusz is indul Törökkanizsáról

Szent Mihály arkangyal és Firigyháza búcsúja ünnepén nyolcadik alkalommal tartják meg vasárnap délután a Firigyháziak Találkozóját a Törökkanizsáért Egyesület szervezésében, amelynek illetékesei ezúttal is sokszínű programmal várják majd az érdeklődőket a Törökkanizsa községhez tartozó településen.

– A Törökkanizsáért Egyesület 2011 óta szervezi meg a Firigyháziak Találkozóját, amelyet minden évben szeptember utolsó vasárnapján tartunk meg, mivel akkor van a falu búcsúja is. 2011-ben, a település fennállásnak 755. évfordulóján rendeztük meg első ízben ezt az eseményt, amelynek akkor a falu központjában volt a helyszíne, később azonban, miután az egyesület megvásárolt egy régi házat, annak az udvara adott otthont a rendezvénynek. Ezt a házat idővel sikerült felújítanunk, és egy emlékházat alakítottunk ki benne, amelyben a falu múltjának legmeghatározóbb momentumait mutatjuk be különféle dokumentumok, fényképek, újságcikkek és egyéb dolgok segítségével. Annak köszönhetően, hogy nagyon sok régi anyag került a birtokunkba, nagyon szép kiállítást sikerült kialakítanunk, amelynek a tavalyi év óta multimédiás elemei is vannak. Ezt természetesen egész évben megtekinthetik az odalátogatók. Az elmúlt évek során ez az épület nagyon sok rendezvénynek adott otthont, köztük például a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptánctáborainak, különféle egyházi eseményeknek, illetve számos megemlékezésnek és családi összejövetelnek is, éppen ezért fokozatosan szeretnénk rendezvényközponttá alakítani – magyarázta Újhelyi Nándor, a Firigyháziak Találkozója fő szervezője, aki elmondta, a rendezvény programja idén is délután négy órakor veszi kezdetét a ft. Világos Miklós óbecsei plébános által celebrált ünnepi szentmisével, amelynek lesz egy igen különleges mozzanata is, ugyanis keresztelőt is tartanak, ami várhatóan még ünnepélyesebbé teszi majd az eseményt.

– Ezt követően megkoszorúzzuk azt az emléktáblát is, amelyet a falu néhai jegyzője, Kuppis József emléke előtti tisztelgés jegyében állítottunk 2017-ben, aki egyébként ’48-as honvéd is volt. Az idei kiállításunk középpontjában is a ’48-as forradalom áll, aminek kapcsán bemutatjuk a forradalom délvidéki vonatkozásait, illetve a faluval kapcsolatos történéseket. A művelődési műsorban fellépnek a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szakcsoportjai, valamint a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai, vendégünk lesz továbbá Lennert Móger Tímea doroszlói költő is, aki saját verseiből olvas fel, az esti bálban pedig szintén a doroszlói vendégek muzsikálnak majd. Újdonságnak számít, hogy a rendezvénynek idén van két arca, Tratyik Regina, aki a faluban él, valamint Vass Olivér, aki majdányi ugyan, ám anyai részről firigyházi származású. Mindketten kiváló mesemondók, így természetesen ők is fellépnek majd a rendezvényen, amelynek plakátjain, sőt az előzetesen elkészített kisfilmben is szerepelnek – hangsúlyozta a fő szervező, hozzátéve, az elmúlt napokban nagy örömükre sikerült megjavíttatniuk a falu központjában álló, 1831-ben Temesváron öntetett harangot is, amelynek a faszerkezete az elmúlt évek során igencsak rossz állapotba került, így várhatóan az idei búcsú idején újra meg is szólal majd.

– Azért fontos számunkra ez a rendezvény, illetve maga az Ricze-emlékház, mert úgy gondoljuk, nagyon jól példázza azt, miként képes egy kis közösség egy nagy történetet létrehozni. Az emlékház alapterülete nagyon kicsi, mindössze négy kis helyiségből áll, viszont akkora összefogás és annyi munka áll mögötte, hogy az véleményem szerint az egész vajdasági magyar közösség számára példaértékű lehet, ugyanis azt bizonyítja, hogy nincsenek olyan kis települések, amelyekből ne lehetne kihozni olyan pozitív dolgokat, amelyekre manapság valamennyiünknek óriási szüksége van. Azt hiszem, talán ez a legfontosabb üzenete ennek az egész történetnek, amely azonban természetesen korántsem ér még véget, hiszen az emlékházzal kapcsolatban igen komoly terveink vannak. A közelben van a település középkori temploma maradványainak a lelőhelye, ami még nincs feltárva, a település másik részén pedig az egykori firigyházi temető, ahol egyes információk szerint ’48-as honvédek is nyugszanak. Ezek sok komoly feladatot rónak ránk, amelyeknek azonban természetesen örömmel teszünk eleget. Ezenkívül olyan fejlesztési terveink is vannak, amelyeket a falusi turizmusban rejlő lehetőségek minél hatékonyabb kiaknázása érdekében szeretnénk megvalósítani, és a jövőben ezekre is szeretnénk majd minél nagyobb hangsúlyt fektetni – fogalmazott Újhelyi Nándor, hozzáfűzve, a Törökkanizsáért Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan a Firigyháziak Találkozójára idén is ingyenes autóbuszt indít, amely fél négykor indul Törökkanizsáról, a posta épülete elől.