2024. április 19., péntek

Az élhető falu ünnepe

Kiváló hangulatú falunapot tartottak a több mint nyolcszázhúsz éves Adorjánon

Adorjánon tegnap falunapot ünnepeltek, amelyre igen népes tömeg gyűlt össze, a falu apraja és nagyja egy emberként nézte végig a művelődési műsort az iskola udvarán, ahol a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megmutathatta tehetségét és tudását. Az alkalmi szavalatok, játékok és dalok előtt a falu helyi közössége tanácsának elnöke, Borsos Csaba üdvözölte az egybegyűlteket, aki elmondta, hogy immáron huszonkét éve minden ősszel megünneplik a 822 éves falu, Adorján napját.

A fellépők produkcióira igen sokan voltak kíváncsiak a falunapon (Fotó: Gergely József)

A fellépők produkcióira igen sokan voltak kíváncsiak a falunapon (Fotó: Gergely József)

– A faluba érkezőket egy nagyobb horderejű építkezés fogadja, amely ha elkészül, futballstadion lesz, és otthont ad az adorjáni Tisza Labdarúgóklubnak, amely 1952-ben alakult meg. A beruházási munkálatok a magyar kormány és Magyarkanizsa község önkormányzata támogatásával folynak. A hatvanhét éves múlttal büszkélkedő Tisza Labdarúgóklubnak a tavalyi falunap óta számos sikere volt. Felnőttcsapatunk a múlt idényt is sikeresen zárta. Immár hét éve sorozatban a Vajdasági Liga csoportjában játssza mérkőzéseit. Az idei tizenhat csoportos mezőnyben a negyedik helyet szerezte meg, ami kiváló eredménynek számít. Felnőtt játékosaink mellett kadétcsapatunk és pionírjaink is a Tisza Menti Ligában küzdenek a bajnoki pontokért. Az 1969-ben alakult sportlövőszakosztályunk pedig idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját. Az egykori 30-40 céllövővel rendelkező szakosztály létszáma mára nagyon lecsökkent, ők azonban ma is töretlenül dolgoznak, amiért elsősorban Bicskei Mihályt illeti köszönet. Szeretném még megemlíteni a Szőke Tisza Művelődési Egyesületünket is, amelynek tagjai szintén szép eredményekkel térnek mindig haza, sőt idén két új szakcsoporttal is gazdagodtak – mondta el egyebek között ünnepi beszédében a helyi közösség tanácsának elnöke, aki lapunknak adott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy az 1059 lakosú falut is érinti az elvándorlás, mert legalább 250-en Linzben dolgoznak vendégmunkásként, majd hozzátette, ennek ellenére a falubeliek ma is bizakodóak.

A műsort követően a helyi Sarlós Boldogasszony-templomban ünnepi szentmisét tartottak (Fotó: Gergely József)

A műsort követően a helyi Sarlós Boldogasszony-templomban ünnepi szentmisét tartottak (Fotó: Gergely József)

– Ha a Jóisten is úgy akarja, talán márciusban befejeződik a komeszáció, és azután komoly fejlesztésekbe foghatunk. Büszke vagyok magára a falura, mindent, amit teszek, a faluért teszem. Nekem ugyanolyan büszkeség az, ha megrendezünk egy falunapot, mint az, hogy kicseréltük a vízvezetéket. Az egész falut mindannyiunkénak érzem, bár a tanács dönt a falu dolgairól, köztük nincs széthúzás, ami nagyon nagy dolognak számít, ugyanis azt jelzi, hogy megvan a közös hang. Adorján egy élhető kis Tisza menti település – mondta büszkén Borsos Csaba.

A helyiek fellépését végignézték a község vezetői, valamint a testvérvárosi Balotaszállás elöljárói is ott voltak a kultúrműsoron, amelynek kezdete előtt Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert fejtette ki, hogy véleménye szerint nem tud egy közösség annyira kicsi lenni, hogy ne legyenek olyan napjai és dátumai, amikor egy kicsit felülemelkedhet a mindennapi dolgokon, és valódi közösségként összekovácsolódva egy helyen, egy időben ünnepel.

– Itt látni lehet, hogy a falu apraja és nagyja itt van a rendezvényen, ez adja meg igazán a lelkét és az erejét ennek a rendezvénynek. Megmutatják, hogy a kis közösségek is túl tudják lépni a globalizált világunkban mindazt, amit a mindennapi rohanás és az egymástól való eltávolodás okoz – mondta Fejsztámer Róbert.

A művelődési műsort követően a helyi Sarlós Boldogasszony-templomban ünnepi szentmisét celebrált Orcsik Károly atya, aki prédikációjában a közösség összetartozásának fontosságáról beszélt, illetve arról, hogy minden közösség Istentől való, hiszen a közösségek Isten akarata szerint vannak.