2024. április 25., csütörtök

Nekifutás

Egy karikacsapásra mindent megold. Esetleg kettőre, de úgy már biztosan. Csak szavazzanak rá, hogy államfő lehessen. Alberto Fernández lényegében ezt ígéri argentin honfitársainak az októberben esedékes elnökválasztást megelőző kampányában, amely a napokban újabb lendületet vett.

A volt kormányfő a baloldal jelöltjeként alternatív gazdaságpolitikát kínál, ám a részletek ismertetésével nemigen bajlódik. Csak általánosságokat tartalmazó üzeneteket fogalmaz meg. Különben is elégedjenek meg az emberek annyival, hogy megoldja a gondokat, és az országban ismét jóra fordul minden. Merthogy most óriási a baj, amiért (szerinte) a hivatalban levő jobboldali elnök, a 2015-ben megválasztott Mauricio Macri a fő felelős.

Kampányelemként jól hat a bűnbakkeresés, ám a valóság egészen más. Macri már a Casa Rosadaként (Rózsaszín Házként) ismert elnöki palotába történt beköltözésekor egy csőd szélén álló országot vett át hivatali elődjétől, a baloldali Cristina Fernández de Kirchnertől, aki ismét vissza akar kapaszkodni a hatalomba. (Éppen Alberto Fernández segítségével).

Ahhoz, hogy kivezesse hazáját (nem mellesleg Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdaságát) a válságból, Macri több népszerűtlen intézkedést vezetett be. A nehézségekből azonban a változtatások segítségével sem sikerült kilábalni. Tavaly ráadásul recesszióba süllyedt az ország, amelyből azóta sem tudott kiszabadulni. Pedig amikor megválasztották Macrit, sokan abban reménykedtek, hogy ő ügyesebb és eredményesebb lesz az elődeinél, s a fuldokló gazdaságot a jó útra téríti.

Nem sikerült, jóllehet az elnök nemcsak gazdaságélénkítéssel, hanem reformokkal is próbálkozott. Igaz, megszorításokhoz is folyamodott. A kőkemény intézkedések ellenére a –különösen fontosnak tartott – költségvetési egyensúlyt nem sikerült megteremteni. A tetemes hiányt ezért csak külföldi hitelből tudták lejjebb vinni.

Argentína tavaly akkora összeget kért és kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amekkorát még senki sem: a hároméves készenléti hitelmegállapodás értéke ugyanis 57.1 milliárd dollár. Nyilván a kényszer vitte rá az országvezetést, hogy ekkora összeget kérjen, ám a lakosság ennek ellenére már régóta gyűlöli az IMF-et. Sokan jól emlékeznek még az ezredfordulón átélt súlyos belső (pénzügyi-gazdasági) válságra, amiért a hitelező által megkövetelt megszorító intézkedéseket okolják.

Buenos Aires azzal a feltétellel kapta (tavaly) a horribilis összeget, hogy tovább csökkenti a költségvetési hiányt. Az intézkedés újabb népszerűtlen intézkedésekkel járt, ami csak fokozta a lakosság elégedetlenségét, türelmetlenségét. Macri gazdaságpolitikája ellen már korábban is rendszeresen tömegek tüntettek. Az IMF-el kötött egyezség csak fokozta az ellenszenvüket. Sokan gondolják ugyanis azt, hogy sorsuk azért fordult rosszabbra, mert a külföldi hitelezők már megint beavatkoztak az ország dolgaiba.

Ám nem csak az IMF-megállapodás kezdte ki Macri népszerűségét. A lakosság egy része azért is neheztel rá, mert megnyirbálta a finanszírozhatatlan szociális ellátórendszert (csökkentette például a nyugdíjakat), az alapvető árucikkek állami támogatását pedig megszüntette, miközben az oktatási és az egészségügyi hálózatnak biztosított költségvetési kifizetéseket is visszafogta.

Ezért aligha meglepő, hogy a választók tömegesen fordultak el tőle. Inkább a protekcionista gazdaságpolitikával kampányoló Fernándezre szavaznának. Az elnökválasztást megelőző, ámde (közjogi) tét nélküli nyár végi próbavoksoláson már meg is tették.

Fernández az akkori erőpróbán majdnem 48 százalék szavazatot kapott; Macrinak meg kellett elégedni a voksok 32 százalékával. A közvélemény-kutatások szerint Fernández azóta tovább növelte előnyét, így esélyes arra, hogy ő legyen az új államfő. Az elégedetlenkedő tömegek tehát meg akarják futamítani jelenlegi elnöküket.

Minden jel arra utal, hogy Argentínának új vezetője lehet, aki a leendő helyettesével (Cristina Fernández de Kirchnerrel) vélhetően visszatér a régi, felelőtlen és elhibázott gazdaságpolitikához. Kirchner ugyanis (2007-ben kezdődött nyolcéves megbízatási ideje alatt) erőteljes protekcionista politikát folytatott, s ezzel majdnem csődbe vitte hazáját.

Az augusztusi próbaválasztás eredményének hírére óriásit zuhant a nemzeti valuta, a peso árfolyama és az argentin tőzsdeindex is. Főleg azért, mert a befektetők attól félnek, hogy új vezetőként Fernández ráerősítene a populizmusra, továbbá visszahozná az állami beavatkozás és a protekcionizmus politikáját. A piacok azt sem tartják kizártnak, hogy tőkekorlátozásokat vezetne be és megpróbálná újratárgyalni az IMF-megállapodást, esetleg felfüggeszteni a hitelek visszafizetését. Még az sem kizárt, hogy államcsődöt jelentene, akár már jövőre, ha képtelen lesz előteremteni az adósság finanszírozásához szükséges 30 milliárd dollárt.

A pénzügyi világ attól tart, hogy Fernández hatalomra jutásával tovább mélyül a válság a jelenleg még „csak” 40 százalékos inflációval és tíz százalékos munkanélküliséggel küszködő országban. Esetleg még az is előfordulhat, hogy Argentína csődbe megy, s a hitelezők futhatnak a pénzük után. Egy ilyen fordulat azért is lenne különösen veszélyes, mert az egész kontinens helyzetét kedvezőtlenül befolyásolná.