2022. július 4., hétfő

A Holdra zuhant a Csandraján-2

Egy műhold pénteken bemutatott felvételei igazolták, hogy a Csandraján-1 indiai holdszonda Vikram nevű leszállóegysége úgynevezett kemény landolást hajtott végre. A Vikram szeptember elején közelítette meg a holdfelszínt, de pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold déli sarkvidékén, megszakadt vele a kapcsolat.

Az idén július 22-én a Sriharikota-szigeten lévő kilövőállomásról útnak indították a Mark III-M1 hordozórakétát a Csandraján-2 holdszondával (Fotó: indiatvnews.com)
Az idén július 22-én a Sriharikota-szigeten lévő kilövőállomásról útnak indították a Mark III-M1 hordozórakétát a Csandraján-2 holdszondával (Fotó: indiatvnews.com)

A Csandraján-2 szeptember 7-én szállt volna le a Holdon, útnak indulása után egy hónappal. A terveknek megfelelően közelítette meg a Holdat, majd mintegy 2.1 kilométerrel a felszín felett megszakadt vele a kapcsolat. „A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szeptember 17-én haladt el a landolási terület felett és egy sor nagyfelbontású képet készített a régióról. Egyelőre nem sikerült a leszállóegység pontos helyét meghatározni vagy az egységet lefényképezni” – közölte az űrügynökség.

„Szürkület volt, amikor fényképek készültek a területről, emiatt a felszín nagy részét árnyékok borítják. Lehetséges, hogy a Vikram leszállóegység egy árnyékban rejtőzik. A fények kedvezőbbek lesznek, amikor az LRO októberben ismét elhalad a terület felett, és ismét megpróbálja meghatározni a leszállóegység helyzetét” – áll a közleményben.

Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely „megveti a lábát” a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont áprilisban a Holdra zuhant. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak.