2024. április 25., csütörtök

Mobiltelefon-mentes nap

A szervezők célja felhívni a figyelmet a vezetés közbeni mobilhasználat veszélyeire

 „Ha hajtasz, parkold le a mobilod!” mottóval jegyzik a mobiltelefon-mentes napot, amelyet Szerbiában először tartanak meg. Az akciót a Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a Telekom vállalat bonyolítja le.

illusztráció (Fotó: pexels)

illusztráció (Fotó: pexels)

1,3 millióan halnak meg a világban évente úgy, hogy autóvezetés közben az út helyett a telefon ekránjára figyel a volánnál ülő. Különböző kutatások azt is kimutatták, hogy aki vezetés közben mobilozik, annak 23-szor nagyobb esélye van arra, hogy – nem ritkán végzetes kimenetellel – karambolozzon.

A Közlekedésbiztonsági Ügynökség elnöke, Milan Vujanić arra hívta fel a figyelmet, hogy a csupán 50 kilométeres óránkénti sebességgel haladó autó is mintegy 14 métert tesz meg másodpercenként. Amennyiben csak rápislantunk a telefon ekránjára 1-2 másodpercre, máris 30 métert vakon tettünk meg, amely bőven elég ahhoz, hogy tragédia történjen. Még rosszabb a helyzet az autópályán, ahol 130 kilométeres sebességgel haladó autó 36 métert tesz meg egyetlen másodperc alatt.

Ugyanakkor a gyalogosan közlekedőkre is nagy veszélyt jelent a telefon, ha az úton való átkeléskor használják, emelte ki a szakember.

A mobiltelefon-mentes nap szervezői mindenkit arra biztatnak, ne csak ma, máskor se használják a telefont vezetés közben, gondoljanak saját maguk és mások biztonságára.