2024. április 25., csütörtök

Ötvenéves a Mézga család

Kezdetben még a készítők sem hittek benne, ám mégis sikeres lett a Mézga család című rajzfilmsorozat. A szeleburdi családról szóló sorozat az idén ünnepli az ötvenedik születésnapját. A Romhányi József és Nepp József forgatókönyve alapján készült történet gyorsan belopta magát a nézők szívébe. Biztosan sokan még mindig fejből tudják a sorozat főcímdalát, vagy emlékeznek egy-egy már szállóigévé vált mondatra. A sorozat három szériából áll. Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjainak epizódjait 1969-ben tűzték műsorra. A nagy sikerre való tekintettel 1972-ben következett a Mézga Aladár különös kalandjai, majd 1978-ban a Vakáción a Mézga család. Sokan nem tudják, hogy a sorozatot Kubában, Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Csehszlovákiában és az NDK-ban is nagy sikerrel sugározták. A 2004-es ismétléskor több mint félmillió embert ültetett le a tévéképernyők elé. A szereplőknek olyan színészek kölcsönözték a hangjukat, mint Harkányi Endre, Győri Ilona, Földessy Margit, Némethy Attila, Bárdy György, Váradi Hédi vagy Reviczky Gábor.

Azt, hogy Paula miért nem a Hufnágel Pistihez ment feleségül, sosem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy nem lett volna ennyi kalandban része, ha nem Mézga Gézát választja. Mosolyogva gondolunk vissza arra, amikor Mézga Géza a rádióból átalakított adóvevőn beszélgetett a 30. századi rokonnal, MZ/X-szel. A „távoli” rokon mindig küldött valamilyen szerkezetet a jövőből, amely segítségére volt a családnak. Mézga Géza nem értette az újmagyar nyelven beszélő MZ/X-et, ám Aladár egy forintért cserébe lefordította neki. Ennek ellenére sosem tudta megfelelően használni a jövőből kapott szerkezeteket, és mindig kutyaszorítóba került. Ezek a jelenetek adták a humor fő forrását. Szerencsére Aladárnak mindig volt valamilyen ötlete.

A sorozat minden részében láthatjuk a civakodó testvérpárt, Aladárt és Krisztát. A fiú korát meghazudtoló zsenialitásával tűnik ki a családból, nővére pedig az ellentéte, hiszen eléggé butuska és hisztis. Háziállataik, Blöki és Maffia is állandóan veszekednek. Mézga Géza próbál rendet tenni a civakodó gyerekek között, ám ez leginkább feleségének, Paulának sikerül igazán. A rajzfilmek állandó szereplője a zsémbes Máris szomszéd, akit nagyon idegesít, amikor Mézgáék beülnek hozzá tévézni, vagy kölcsönkérnek tőle valamit.

A Mézga család epizódjain az egész család jól szórakozott. Ez a szerethető karaktereknek és a bravúros nyelvi humornak köszönhető. A szereplők köztünk élnek, hiszen mindannyian ismerünk olyan embereket, akik hasonlítanak Gézára, Paulára, Krisztára, Aladárra vagy Máris szomszédra.

A rajzfilmsorozatot egyedivé teszi, hogy sci-fi elemek is vannak benne, valamint korát meghazudtolóan vonultatja fel a technikai vívmányokat. Igyekszik haladni a korral, hiszen egész sorozatot szentel az űrutazásnak. Ennek főszereplői Aladár és Blöki kutya, akik az éj leple alatt különböző bolygókra utaznak. Nemcsak ők utaznak a sorozatban, hiszen a Vakáción a Mézga család részeiben az egész Mézga család Föld körüli utazásra indul Máris szomszéddal. Kiderül, hogy Hufnágel Pisti egy igazi szélhámos, és Paula jobban járt, hogy Mézga Gézához ment feleségül.

Érdemes újranézni a részeket, egy kicsit nosztalgiázni, hiszen a jó szórakozás garantált.