2024. április 25., csütörtök

Díjemeléssel kezdődik a fűtési idény Zomborban

Igencsak kellemetlenül kezdődik az 2019/2020-as fűtési idény Zomborban a távhőszolgáltatást igénybe vevő négyezer család és kétszáz ipari felhasználó számára: megdrágul mind az energiafogyasztás, mind a vezeték fönntartási díja.

A városi tanács döntése értelmében októbertől az elfogyasztott kWh óra energia ára áfa nélkül 6,14 dinárba kerül, ami a tavalyi díjszabáshoz képest 8,64 százalékos növekedésnek számít. Az áfát is számolva a fogyasztók az új idényben egy elfogyasztott kilowatt energiáért 7,37 dinárt fizetnek majd. Ezt a díjat a fűtési idény alatt kell majd fizetni, a hálózat karbantartási költségeit viszont egész éven át. Ezt kereken 10 százalékkal emelték a tavalyihoz viszonyítva.  Ezek az árak majd a távfűtési díj októberi számláján jelennek meg. A távhőszolgáltató honlapján még nem jelentek meg a díjak új összegei, noha már alkalmazni kell őket.

A szolgáltató díjemelési kérelmének indoklása szerint a kommunális közvállalat az idén belső és külső szakmai segítséggel figyelemmel kísér minden olyan mozzanatot, amely kihat a távhő használatára, és ezek tükrében elemzi a szolgáltatás díjának alakulását. Mivel a hőtelep célja a szolgáltatásának gazdaságossá tétele, nem kizárt, hogy év közben – a körülményektől függően – újabb díjemelés várható.