2024. április 19., péntek

Újabb kínai beruházó Nagybecskereken

Beruházási szándéknyilatkozatot írtak alá tegnap a nagybecskereki városházán a szerbiai Gazdasági Minisztérium, a nagybecskereki önkormányzat és a Yanggu Huatai Chemical CO LTD társaságnak a képviselői.  Ezzel megtették az első lépést egy újabb, kínai beruházás megvalósítása felé. A szándéknyilatkozatot Goran Knežević gazdasági miniszter, Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármestere és Venbo Vang, a Yanggu Huatai Chemical CO LTD társaság vezérigazgatója írta alá.

A leendő beruházó a fő kooperánsa a Linglong tire társaságnak, amely csaknem egymilliárd dollár értékű gumiabroncsgyár építését kezdte meg a nagybecskereki ipari övezetben. Az építkezés kezdetén hangsúlyozták, hogy az új gyár nem csak az 1200 új munkahelyet jelenti, hiszen még két másik nyersanyagellátó kínai vállalat is érkezik majd a nagybecskereki ipari övezetbe, ami további 140 millió eurós beruházást és 420 új munkahelyet jelent.

Venbo Vang, a leendő beruházó társaságnak a vezetője kiemelte, hogy a gumigyártásban használatos műkaucsuk előállításával foglalkozó gyár a legkorszerűbb technológiával dolgozik. Ez lesz az első külföldi és egyben az első európai gyáruk, amely reményeik szerint hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez, erősítve egyben a társaság európai, amerikai és oroszországi piacát. A beruházás értéke 30 millió euró és a nyolc hektáron megépített gyárban 101 dolgozót foglalkoztatnak majd. Évi 40 millió euró értékű árut terveznek értékesíteni. Mint mondta, a legkorszerűbb technológiát hozzák Szerbiába, amely teljesen automatizált és biztonságos. A termelési folyamat zárt körben történik és nincs káros gáz, víz vagy egyéb szennyezett anyag kibocsájtása. Egy amerikai és egy japán cég után nekik sikerült meghonosítani ezt a technológiát. A cég egyébként az egyik vezető vegyi társaság Kínában, amely a gumiiparhoz tartozik, melyben külön hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre.

Goran Knežević miniszter emlékeztetett egy korábbi – polgármesterként tett – kijelentésére, amelyben azt ígérte, hogy nemsokára minden nagybecskerekinek – aki azt akarja – lesz munkahelye. Mint mondta, a város most már egyre közelebb van ehhez a célhoz.   
Čedomir Janjić polgármester szerint jó, hogy a kínai gumiabroncsgyár idevonzza a kooperánsokat és indokolt volt a délkelet ipari övezetet újabb 550 hektárral való bővítése. Sőt, a jelekből ítélve további bővítésre is szükség lesz.