2024. április 20., szombat

Vajdasági falugondnok-képzés Kishegyesen

A szociális szolgálatatások közé kell kerülnie

Tegnap délelőtt a kishegyesi tűzoltóotthonban került sor a Nők Kishegyesi Fórumának aktuális programjára. A Vajdasági falugondnokok továbbképzése elnevezésű szakmai napon elsősorban a CMH iroda falugondnok-szolgálatának alkalmazottai vettek részt.

Zsidai Erzsébet üdvözli a szakmai nap résztvevőit (Lakatos János felvétele)

Zsidai Erzsébet üdvözli a szakmai nap résztvevőit (Lakatos János felvétele)

A szakmai nap résztvevőit üdvözölte Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, valamint jelen volt Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is.

Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke és a szakmai nap szervezője arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvényre egy pályázat keretében került sor.

– A továbbképzésen a Kishegyes község területén működő falugondnokok vesznek részt, valamint a CMH iroda által működtett falugondnok-szolgálat munkatársai. A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre. A szakmai nap során Tóth Márta, az MNVH Bács-Kiskun megyei vidékfejlesztési referense beszámolt arról, hogy a falugondnokság hogyan épül be a vidékfejlesztésbe, hogyan tudja segíteni a falun, tanyán élő embereket. Sümeginé Ország Edit, a kecskeméti Falugondnokok Duna Tisza Közi Egyesületének munkatársa a falugondnokság magyarországi és vajdasági kialakulásáról beszélt a szakmai nap résztvevőinek.

A gyakorlati részben dr. Dúró Annamária, a Szegedi Tudomány Egyetem munkatársa tartott foglalkozást a falugondnokoknak. Dr. Dúró olyan dolgokkal ismertette meg őket, aminek a mindennapi munkájuk során nagy hasznát látják. Pl. szó volt az idősekhez való hozzáállásról, a hatékony kommunikációról, a szakmai önismeretről, stb. – mondta el Zsidai.

A CMH falugondnok-szolgálatának munkatársai a szolgálat bevezetésekor Kishegyesen voltak szakmai gyakorlaton. A mostani visszajelzések alapján a képzés csak alapot adott munkájukhoz, mert az annyira változatos, hogy nem lehet mindenre felkészülni, fogalmazott a női fórum elnöke, majd kiemelte a szakmai szabványok meghatározásának fontosságát.

– A CMH falugondnokai az első kishegyesi képzés során betekintést kaptak a falugondnoki munkába, azonban nagyon gyorsan ráébredtek, hogy önállóan kell döntéseket hozniuk. A mostani képzés egy új lépés afelé, hogy meghatározzuk a falugondnokságra vonatkozó szabványokat. Ez azért fontos, mert szeretnénk, hogy ez a szolgáltatás bekerüljön a szociális szolgálatatások közé Szerbiában – számolt be Zsidai.