2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Légkondi és esti futamok

Klímaberendezés a Kalifa Stadionban (Fotó: Beta/AP

Klímaberendezés a Kalifa Stadionban (Fotó: Beta/AP

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint 210 ország közel 2000 versenyzője vesz részt a ma kezdődő dohai világbajnokságon. A viadal 1983 óta íródó történetében először fordul elő, hogy a nappali hőségre való tekintettel nem rendeznek délelőtti futamokat, ráadásul az időjárás miatt a stadion is légkondicionált. A helyszínül szolgáló, 1976-ban épült Kalifa Stadiont hároméves felújítás után 2017-ben adták át, a korszerűsítésnek köszönhetően légbefúvással 20–23 fokos hőmérsékletet tudnak biztosítani. A létesítmény egyébként 48 ezer néző befogadására képes, korábban már otthont adott Ázsiai Játékoknak és labdarúgó Ázsia-kupa-mérkőzésnek is.

Az októberi, kései időpont és a szokatlan időjárási körülmények miatt a korábbiaknál is nehéz megjósolni egy-egy verseny kimenetelét, rengeteg múlik majd azon, kinek hogy sikerül az akklimatizáció. Az utóbbi vb-ken kevés világcsúcs született – 2015-ben és 2017-ben is egy-egy –, kisebb meglepetés lenne, ha a rekkenő hőség és a magas páratartalom miatt valakinek összejönne egy újabb rekord. A világbajnokságokon eddig egyébként 28 világcsúcs született.

Dohában a héten megtartották az IAAF soros kongresszusát is, ahol a szövetség újabb négy évre Sebastian Coe-t választotta meg elnöknének. A kétszeres olimpiai bajnok korábbi brit középtávfutó 2015 óta vezeti az IAAF-t. Ellenjelöltje nem volt.