2024. március 28., csütörtök
ÚSZÁS – ISL

Katinka várja az új sorozatot

Nagyon várja már az International Swimming League (ISL) debütáló szezonját Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok úszó az általa vezetett csapattal kereken egy hónap múlva, a Duna Arénában versenyez majd a rövid pályás sorozat budapesti állomásán. Az október 26–27-ei eseményt felvezető tegnapi sajtótájékoztatón a kilencszeres nagymedencés világbajnok elmondta, hosszú utat jártak be addig, hogy már a forradalmi sorozat rajtjára készülhetnek. Az ő érintettsége klubtulajdonosként, csapatkapitányként és versenyzőként különösen fontos – folytatta –, mivel már évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy az úszósportban sokkal több lehetőség van.

Hosszú Katinka (Fotó: MTI)

Hosszú Katinka (Fotó: MTI)

Katinka kijelentette: mivel rendkívül pörgős csapatversenyről van szó, az ISL a nézők számára is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik egy hagyományos viadalnál.

Várhatóan az utolsó pillanatig nagy lesz a küzdelem, ráadásul a lebonyolítás miatt folyamatosan variálni kell majd, ki milyen számban indul. Nem kell előre leadni, hogy milyen számban állnak rajthoz az egyes versenyzők, az majd a pontverseny aktuális állása alapján lesz egy komoly „sakkjátszma” – fogalmazott.

Hosszú arról is beszélt, hogy a decemberi, glasgow-i Európa-bajnokság szempontjából is jó, hogy az ISL-ben rövid pályás viadalokon indulhat, ráadásul nagyon szereti a magasabb technikai tudást igénylő, 25 méteres medencében zajló versenyeket. Ugyanakkor a jövő nyári tokiói olimpiára koncentrálva jól jön, hogy ezzel párhuzamosan a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA által szervezett világkupa-sorozatban nagymedencében úszhat (ennek a budapesti viadalát a jövő héten rendezik, ugyancsak a Duna Arénában).

Hosszú az ISL-ről szólva arról beszélt, hogy idén egy csapat még csak három versenyen – valamint adott esetben a Las Vegas-i döntőben, amely számukra is cél – áll rajthoz. Jövőre azonban már húsz állomás van tervben, utána pedig reményei szerint kialakulhat egy – ahogyan ő fogalmazott – az FC Barcelonához hasonlítható profi sportegyesület is.

Egy ISL-csapatban 28 úszó szerepel, Katinkáéknál a 30 éves klasszis mellett a magyarok közül ott van a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, továbbá Szabó Szebasztián, Késely Ajna, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is.

Az Iron csapata egy héttel korábban az egyesült államokbeli Lewisville-ben mutatkozik be, a Duna Aréna után pedig november 23–24-én Londonban áll rajthoz. Érdekesség, hogy az utóbbi viadalra mindössze öt óra alatt elkapkodták a jegyeket.