2024. március 29., péntek

Kamerával rögzítve

Zentán bemutatták Sinkovits Péter A hologram hintóján című regényét

Csütörtökön este Kiemelhető aranyrögök címmel mutatták be Zentán Sinkovits Péter író, költő, a Magyar Szó volt főszerkesztője és egykori budapesti tudósítója A hologram hintóján című kötetét. A regény idén jelent meg, az Ünnepi Könyvhét hivatalos listáján is szerepelt másik négy zEtna-kötet kíséretében. A szerzővel Sándor Zoltán író, újságíró beszélgetett, az est házigazdája Beszédes István, a kiadó vezetője volt.

A regény története szerint a főhőst egy titokzatos megbízó arra kéri, hogy egy leendő regényhez gyűjtsön karaktereket. Bárhová mehet, bármit megtehet, egyetlen korlátozás van: nem avatkozhat bele azoknak az embereknek az életébe, akikkel találkozik. A regény ezeket a találkozásokat követi nyomon. A szerző elmondta, hogy a regény megtörtént eseményekből és álmokból is merít, egyik kedvenc karaktere azonban az a fiatal lány, akit ő maga talált ki, és aki minden történést kamerával rögzít:

– A regényírásban az a legérdekesebb, amikor egy személy megkapja a saját személyiségét. Nem lehet más cselekedetre rábírni, mert ő már kész karakter, hozzá kell idomítani a cselekményt. Életre kelt egy ilyen fiatal leányzó, akit nagyon szeretek, és örülök, hogy sikerült megalkotni.

A könyvbemutatón szóba került, hogy vannak jó könyvek és jó írók, akiket érdemes fölfedezni. A szerző ezzel kapcsolatban elmesélte, nagy adománynak tartja, hogy kiváló írókat ismerhetett meg:

– Nem estem abba a csapdába, mint sokan mások, akik elkezdik újraolvasni a könyveket. Ezt is lehet, ez is jópofa dolog, de amíg lehet, addig inkább a világ ismeretlen részével próbálok meg foglalkozni.