2024. március 29., péntek

Iohannis a román biztosjelölt visszavonására szólított fel

Klaus Iohannis román államfő felszólította csütörtökön Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy vonja vissza Rovana Plumb jelölését az új Európai Bizottság közlekedési biztosi posztjára, miután a jelöltet leszavazták az Európai Parlament jogi bizottságában.

A román elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint Iohannis úgy értékelte, hogy Plumb csütörtöki leszavazása a román szociáldemokrata kormányzás újabb nagy kudarca, ami kárt okoz Romániának. Az elnök szerint ez újabb bizonyítéka a kormányfő hozzá nem értésének, aki azt hitte, hogy „a párt és barátok” által javasolt embereket vezető pozícióba tud juttatni.

Emlékeztetett, hogy már a jelölés nyilvánosságra hozása után figyelmeztette a kormányfőt, ne javasolja Plumbot, mert „nem teljesíti a feddhetetlenségi és a szakmai követelményeket”.

„Ezt a figyelmeztetést most megerősítette a jogi bizottságban leadott szavazat” – idézte a közlemény az elnököt, aki szerint azért, hogy az ország külföldi megítélése ne szenvedjen több kárt, Dăncilă vonja vissza Plumb jelölését, és csak azt követően tegyen új javaslatot, miután az államfő és a parlament is jóváhagyja az új személyt.

Az EP jogi bizottsága csütörtöki meghallgatásán leszavazta a román biztosjelöltet, aki májusban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben nyert európai parlamenti képviselői mandátumot.

A megfogalmazott indokok szerint a közlekedési biztosi posztra javasolt román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Plumbnak egy 800 ezer euró értékű jelzáloghitele van, amit még 2007-ben vett fel házépítés céljából. Emellett egy magánszemély 800 ezer lej (mintegy 170 ezer euró) hitelt adott neki a májusi európai parlamenti választások előtt, ebből a pénzből támogatta pártját. A szabályok szerint Plumbnak ezt a pénzt vissza kell kapnia a PSD-től, de a román állandó választási hatóság rendellenességet talált a PSD kampányfinanszírozásában, és közölte: nem ad vissza 3,3 millió lejt (mintegy 700 ezer euró). Ezt a döntést a párt megtámadhatja a bíróságon.