2024. április 25., csütörtök

Ha Teherán tárgyal, Washington feloldja a szankciókat

Az iráni elnök szerint az  Egyesült Államok felajánlotta, hogy feloldja az összes, Iránra kirótt szankciót, ha Teherán tárgyal vele - Haszan Róháni ezt pénteken közölte, amikor visszatért az ENSZ Közgyűlésről Teheránba.

Az elnök utalt arra, hogy a német kancellár, a brit miniszterelnök és a francia elnök is New Yorkban volt, és mindannyian sürgettek egy amerikai-iráni találkozót.

Roháni szerint az ennek nyomán amerikai hivatalos személyiségekkel lezajlott találkozón azt vitatták meg, hogy mely szankciók kerülhetnek feloldásra, mire amerikai részről azt a választ kapta, hogy az összes.

Teherán egyelőre még nem fogadta el az ajánlatot - mondta Roháni a két ország közötti "mérgező légkörre" hivatkozva.

Irán kész tárgyalni, de nem szankciók és nyomásgyakorlás atmoszférájában - mondta az iráni elnök hozzátéve, hogy még ha tárgyalnak is az amerikaiakkal az úgynevezett 5+1-es keretben, senki se tudja megjósolni, milyen eredményre jutnak.

Az 5+1-es keretet a 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően létrejött atomalku aláíróira - Nagy-Britanniára, Franciaországra, Németországra, Oroszországra, Kínára és +1-ként az Egyesült Államokra - értette. A megállapodás szerint Irán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Washington azonban tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezményből, és újra életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. Teherán válaszul közölte, hogy fokozatosan visszakozik a hathatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek végrehajtásában.  

Róháni csütörtökön New Yorkban az atomalku európai aláíróinak szemére vetette, hogy - mint fogalmazott - ígéretükkel szemben nem cselekedtek a megállapodás megmentése érdekében. Franciaország, Németország és Nagy-Britannia "azt ígérte nekünk, hogy képesek lesznek ellensúlyozni az amerikai szankciók hatását" és fenntartani az egyezményt. "Sajnos azonban amikor cselekvésről van szó, Európa bebizonyítja tehetetlenségét vagy hajlandóságának hiányát" - mondta az iráni elnök.