2024. április 19., péntek

Elúszni látszik Trócsányi biztosi kinevezése

Az EP Jogi Bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI) tegnap összeférhetetlenséget állapított meg

Trócsányi László biztosi pozíciója a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései miatt és 11:9 arányban, 2 tartózkodás mellett az ellen szavazott, hogy az EP külügyi bizottsága október 1-jén meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt fideszes magyar politikust. A megszavazott dokumentumban kérik Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság leendő elnökét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A jogi szakbizottság szóvivője szerint a döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy magyar kormánynak új biztost kell keresnie.

A hírt Sergey Lagodinsky, a JURI egyik alelnöke közölte az ülést követően Brüsszelben. A bizottság arra kérte Ursula von der Leyent, hogy a döntés nyomán tegye meg a szükséges lépéseket.

Ez még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy Trócsányi biztosjelöltségének vége, a végső döntés – amely azonban egyesek szerint már csak protokolláris – Von der Leyen kezében van. Ha a magyar jelölt kiesik – mivel a bizottságot csak egyben szavazhatják meg –, akkor az nagyon megnehezíti a testület megalakulását. Ebben az esetben Von der Leyennek új magyar jelöltet kell kérnie.

Lagodinsky szerint még találkozni fognak Trócsányival a jogi bizottságban, a JURI szóvivője viszont azt mondta, hogy a tegnapi döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy új magyar jelöltet kell állítani.

MAGYAR A MAGYAR ELLEN

Mi is történt a meghallgatáson a magyar média tudósítása szerint? Amint azt még szerdán Facebook-oldalán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője bejelentette, a Zöldek kezdeményezték Trócsányi meghallgatását, mert nem elégedtek meg a titkársági beszámolókkal.

Trócsányi a bizottságnak korábban azt írta, a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában alapításakor egyharmados tulajdonrésze volt, amely mára nullára csökkent. A Momentum azonban állítólag szerzett egy olyan szerződést, amely szerint nem igaz, hogy az ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megrendelést 2014 és 2019 között.

Ezek szerint a főként fiatalokat tömörítő magyar ellenzéki pártnak, a Momentumnak kulcsszerepe lehetett a magyar jelölt megbuktatásában.

TRÓCSÁNYI JOGI LÉPÉSEKET TESZ

„Politikusok kezében vagyunk” – mondta újságíróknak az ülésről távoztában Trócsányi László. Az Index szerint hozzátette, hogy a felesége nyugalomra intette. Később az MTI által idézett közleményében azt írta, hogy minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született, amellyel szemben megteszi a szükséges jogi lépéseket. A zárt ülésen a hozzá intézett minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal – közölte az EP-képviselő, aki egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, hogy a Magyarország számára történelmi jelentőségű portfólióra megfelelően készülhessen fel.

SZÁJER: EZ POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS

Szájer József fideszes EP-képviselő Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Trócsányi László biztosjelölt meghallgatásával összefüggésben politikai boszorkányüldözés folyik, ugyanis az egykori igazságügyi miniszter volt az, aki részleteiben kidolgozta és elfogadta azokat a törvényeket, amelyek megállították a bevándorlást Magyarországon.

„A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait” – fogalmazott.

A képviselő aláhúzta, tevékenysége során az összeférhetetlenségi szabályokhoz képest messze etikusabban és a jogállamiság követelményeinek megfelelően járt el Trócsányi László. A biztosjelölt által korábban alapított ügyvédi iroda nem kapott állami megbízást miniszteri tevékenységének öt éve alatt, csak a régi megbízások folytatódtak – szögezte le.

Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna.

„A legrosszabb kommunista időkre emlékeztető, előzetesen megírt koncepciós eljárásnak vagyunk a részesei. Azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, a személyiség tiszteletéből kioktatni, akiknek esze ágában sincs ezeket alkalmazni” – fogalmazott az EP jogi szakbizottságának magyar tagja az MTI tudósítása szerint.

A jogsérelem, valamint az elhangzott rágalmak olyan mértékűek, hogy adott esetben egy jogi eljárást is kiállnának – tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a szoros eredmény azt mutatja: nyilvánvaló politikai motivációról van szó. Az EP-s szakbizottság méltánytalan, durva, aljas és alantas eljárása útján, minden alapot nélkülöző indokok alapján hozott döntése érelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel – tette hozzá Szájer József.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, az uniós testület elnöke azonban megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet – írta a következményekkel kapcsolatban az MTI.