Vásárlás a fotelből

Horváth Zsuzsanna

2019. szeptember 28., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Mottó: Szobafogság felnőttkorban: Az ön csomagja várhatóan 8 és 18 óra között érkezik

 

Sok rémtörténet kering az interneten az online vásárláskor történt átverésekről. Például előfordult, hogy a megrendelő laptop helyett egy fadarabot kapott, de olyan is, hogy csak egy alma volt a csomagban a következő kísérőszöveggel: Ha meglátod, hogy nem azt kaptad, amit vártál, és mérgedben felment a cukrod, edd meg az almát, az majd helyreteszi. A küldemény feladója igen vicces kedvében lehetett, azonban a megrendelő valószínűleg nem nevetett a csomag kibontásakor. Én még eddig nem fáztam rá különösebben (nemrégiben vettem egy ezüst láncot, amiről kiderült, hogy bizsu), szeretek online rendelni, és gyakran élek is ezzel a lehetőséggel. Tudni kell, hogy a legjobb referencia, ha másoktól halljuk, hogy ők már vásároltak a webshopon, és meg is kapták a terméket, amit rendeltek.

(Illusztráció – Pixabay.com)

A nyár elején egy sportruházatot árusító szabadkai cégtől rendeltem egy férfi és egy női alsó melegítőt, egy női kapucnis felsőt és egy rövid ujjú pólót. A csomag időben megérkezett, a futár felhozta – nem mindegyik teszi ezt meg, ezért rendeléskor oda kell figyelni, melyik csomagkihordó vállalat szolgáltatásait veszik igénybe, mert sokan közülük a ház bejárata előtt vagy a közelben lévő parkolóban kézbesítik ki a küldeményt. A csomagban annak rendje és módja szerint, a rendelt áru mellett ott volt a számla, és egy űrlap arra az esetre, ha vissza szeretném küldeni a terméket. (Ilyennel ezidáig csak egy magyarországi üzletből való rendeléskor találkoztam.) Minden tökéletes minőségű volt, de a női melegítő szűk volt és hosszú. Felhívtam a honlapjukon található számot, és megbeszéltem a hölggyel, hogy kiválasztok egy hasonló ruhaneműt, ezt visszaküldöm, és postafordultával kapom a másikat. Öt perc múlva felhívott a cég szabómestere, és felkínálta, hogy lerövidíti a szabadidőnadrágot, és visszaküldi, csak a postaköltséget kell kifizetnem. Mivel itt nem csak a hosszából kellett volna levágni, hanem ki is bővíteni, megköszöntem, és közöltem vele, hogy inkább keresek egy másik modellt. Erre az úriember azt mondta, megadja a honlapjukat kezelő fiúnak a telefonszámomat, és vele beszéljem meg, mit szeretnék. Rövidesen hívott is a fiatalember. Közben kiválasztottam egy másik melegítőt és még egy rövid ujjú pólót, majd miután lediktáltam a ruhák gyártási számát, a fiú azt mondta, hogy azt az alsót, ami nekem nem jó, tartsam meg, az a cég ajándéka, adjam oda valakinek, az utólagos rendelésemnek pedig ők állják a postai költségeit. Nem akartam hinni a fülemnek! Azt válaszoltam, hogy szó sem lehet róla, nem szeretném, hogy veszteségük származzon ebből az üzletből, de a fiatalember nem tágított. Végül elfogadtam az ajánlatot, de már alig tudtam elköszönni, mert a meghatódottságtól szinte sírtam. Ilyen jósággal és emberséggel még életemben nem találkoztam – szívem szerint ideírnám a cég teljes nevét és a honlapjuk címét is, de sajnos ezt nem tehetem meg, mert az már reklám lenne. Később elolvastam a közösségi oldalukon az összes hozzászólást, és láttam, hogy náluk ez a bevált gyakorlat. Nem szoktam hozzászólásokat írogatni, de ezt nem hagyhattam szó nélkül, hadd tudja meg ország-világ, milyen rendesek a vállalat alkalmazottai. A csomag másnap megérkezett, és valóban nem kellett fizetnem a szállítási díjat.

Ezen felbátorodva, egy kissé ingoványosabb talajra merészkedtem, azaz egy olyan honlapról rendeltem, amelyen az árut ki kell előre fizetni, és csak azután küldik ki. Szőke vagyok, de azért nem annyira, hogy rögtön egy 60 ezer dináros márkás bőrtáskát rendeljek. Próba-szerencse alapon egy csomag falra ragasztható különféle díszlepkét és egy cicás vászonszatyrot rendeltem. A befizetést követően megkaptam az értesítést, hogy egy hónapon belül jön a cucc. A lepkék meg is érkeztek (a postás bedobta a postaládába, mert a csomag kicsi volt), a táska azonban nem. Mivel erről a honlapról rendszeresen kapok ajánlatokat az inboxomba, az egyikre, amelyikben arra kértek, értékeljem a küldeményt, eléggé gorombán azt feleltem: Hogyan tudnám értékelni, ha meg sem kaptam?! Nagy meglepetésemre kulturált módon válaszoltak. Arra kértek, hívjam fel a postát, és érdeklődjem meg, egyáltalán megérkezett-e hozzájuk a nevemre szóló küldemény, mert ha nem, visszaküldik a pénzt vagy küldenek egy másik szatyrot! Most ott tartok, hogy hívogatom a postát, ott vagy kicsöng, vagy foglaltat jelez. De úgy gondolom, ha érkezett volna csomag a nevemre, és a postás nem talált volna itthon, akkor bedobott volna egy értesítő cédulát a postaládámba. Az biztos, hogy nem hagyom annyiban, a végére szeretek járni a zűrös ügyeknek.

Amondó vagyok, hogy az ilyen és hasonló esetek ne rettentsenek bennünket vissza, mert számos előnnyel jár, ha online webshopban vásárolunk. Kedvenc fotelünkben kényelmesen elhelyezkedve, pizsamában és szobapapucsban pásztázhatjuk a virtuális kínálatot. Az eredeti árhoz képest sokkal olcsóbban jutunk hozzá a termékekhez, mivel nincsenek közvetítők, és akár közvetlenül a gyártótól vásárolhatunk, ráadásul össze tudjuk hasonlítani a termékek árát más boltok kínálatával. Sőt azoknak a márkáknak a termékeit is beszerezhetjük, amelyeket a hazai üzletek polcain nem találhatunk meg. Arról nem is beszélve, hogy nincs tömeg, nincs sorban állás, és olyan dolgokat is megvehetünk, amelyeket hagyományos vásárlás közben esetleg kellemetlen lenne – példákat itt most nem említenék, mindenki tudja, mi az, amit nem szeretne fürkésző tekintetektől kísérve a kosarába süllyeszteni –, gondoljunk csak a Bodrogi Gyula által megformált figurára, aki a kínok kínjait élte át a gyógyszertárban…


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége